Mestni pustni korzo danes na ulicah starega mestnega jedra. (Foto Špela Težak)
V pustni prestolnici Slovenije so se včeraj in danes odvili Nočno pustno doživetje, dobrodelna dražba “Bejži čopič, kurent gre!” in Mestni pustni korzo pod pokroviteljstvom NLB.

Ptuj v 5. letnem času ne počiva; vsak dan se vrstijo dogodki, ki polnijo mestno jedro. Včeraj, na mastni petek, so na Mestnem trgu vladale maske noči, danes pa se je meščanska gospoda sprehodila na Mestnem pustnem korzu pod pokroviteljstvom NLB. Ta ohranja bogato tradicijo meščanskega maskiranja, ki izvira iz druge polovice 19. stoletja. 

Včeraj je tako ob 18. uri Mestni trg napolnila množica, ki je prišla na ogled temačnih mask. Javni zavod za turizem Ptuj je podelil nagrade za najboljšo prvo in drugo individualno masko ter za prvo, drugo in tretjo skupinsko masko. Obiskovalce je poleg mask navdušila Nočna igra z ognjem ZUM Kreative, ki je uprizorila boj med svetlobo in temo. Po razglasitvi nagrad so dogajanje na trgu popestrili še kurenti, ki so klicali težko pričakovano pomlad, sledil je koncert skupine Infected. 

Istočasno se je v Miheličevi Galeriji na Ptuju odvijala tradicionalna dobrodelna licitacija slik “Bejži čopič, kurent gre”, ki jo že 14. leto zapored organizira Leo klub Ptuj. Dražba slik ljubiteljskih in akademskih slikarjev je bila več kot uspešna, saj se je s prodajo osmih razstavljenih del zbralo 1.1100 EUR. Zbrana sredstva bodo v celoti namenjena organizaciji izleta otrok iz socialno ogroženih družin, ki ga organizira vzhodna cona Leo Distrikta.

Danes so mestno jedro preplavile čudovite meščanske maske, ki so na čelu s 16. princem karnevala Alešem Goričanom, plemenitim Maksimilijanom Gregoričem, korakale po mestnem korzu in oživljale meščansko tradicijo maskiranja Ptuja. Poleg princa na oblasti so se obiskovalcem predstavili še drugi princi iz Sveta princev karnevala, na obisk pa so prišli tudi princi iz Arlona v Belgiji. Na korzu se je predstavila tudi Folklorna skupina Bolnišnice Ptuj, Srednjeveška skupina Kud Baron, Mystique lost in time iz Češke ter lajnar in kurenti. 

Pustni mestni korzo je potekal pod pokroviteljstvom NLB. Tako so si udeleženci lahko v šotoru 12. princa karnevala Janeza Golca naročili izdelavo NLB oziroma Toli kovančka, poleg tega pa so lahko s selfijem sodelovali v nagradni igri “NLB podarja Firefly skiro za najboljši pustni selfi”. 

Danes zvečer bo v Karnevalski dvorani že sloviti Veliki karnevalski bal z večerjo, ki ji bo sledila zabava z Danijelo Martinović, Letećim odredom, skupino Smile in DJ Neyem. 

58. Kurentovanje pričakuje svoj vrhunec jutri ob 13. uri, ko se bo po mestu vila Mednarodna karnevalska povorka, ki ji sledi zabava na Mestnem trgu. Na pustni torek se življenje na Ptuju popolnoma ustavi ob 11. uri - ali pa se takrat prav zares šele začne, saj Ptujčani za pokop pusta napovedujejo številne zabave in plese v maskah, ki se bodo odvijali na Mestnem trgu in v lokalih.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice