Nekoč je veljajo, da je treba za lepoto potrpeti, danes moramo ženske praktično študirat tehnike ličenja. Včasih prav pride kakšen nasvet.

Ne le zato, ker se je začela sezona maturantskih plesov, temveč tudi zato, ker predstavnice nežnejšega spola ličimo skoraj vsakodnevno in se zgodi, da se doma po ličenju same sebi zdimo retuširane, ko pa se pogledamo v ogledalu pod naravno lučjo, pa bi se včasih nekam skrile. No, zato smo za nekaj nasvetov glede ličenja, s tem povezanih tehnik in nego obraza, prosili osebo, ki si z tem ukvarja profesionalno. Lendavčanka, podjetnica in lastnica lepotnega salona, Sindi Kustec, je z nami delila nekaj strokovnih nasvetov in opažanj.

Nega mora postati rutina

Ta aktivnost je nekaterim sveta, druge jo zanemarjajo, vse pogosteje pa za nego obraza poskrbijo tudi predstavniki močnejšega spola. Amaterji težje presodimo kje je zlata sredina in se zgodi, da svojo kožo uporabljamo za eksperimentiranje z raznimi izdelki in tretmaji. A na negovani koži tudi ličila drugače izgledajo. 

»Vsi, ki (se) ličimo pogosto, vemo, da se efekt končnega makeupa na negovanem obrazu ne more primerjati s tistim na manj negovanem, koža mora biti čista, navlažena, uporabimo piling, da odstranimo odmrle delce in s tem površina kože postane gladka,« opozarja Kustečeva.

Zato pa mora biti čiščenje obraza zjutraj in zvečer rutina pri vseh, ne le tistih, ki ličila nanašajo pogosteje. Zanjo si ni treba lastiti cele lekarne.
 

»Količina preparatov pri tem ne igra velike vloge, saj le-to recimo pogojuje tudi kultura, v kateri odraščamo: Korejke, recimo, so izjemno znane po tem, da uporabljajo velike količine preparatov. Nekaj osnovnih preparatov, ki jih sama uporabljam na dnevni bazi in jih iz srca priporočam: micelarna vodica, čistilni gel, tonik, serum ter primerna krema.«

Velikokrat se omenja pomen odstranjevanja ličil pred spanjem. Preverili smo, ali gre za resnico, ali mit.

»To je bila prva stvar, na katero me je mama opozorila, ko sem začela eksperimentirati z ličili: ličila vedno odstranimo, ne glede na to, kako utrujeni smo. Od prvega dne se nasveta sveto držim in v skoraj 15 letih, odkar uporabljam ličila, nisem imela nobenih težav s kožo. Iskreno, prav nobenih.«

Kako se izogniti staranju kože?

Izhajamo iz vprašanja, zakaj se nekateri starajo hitreje (po videzu) in zakaj je med nekaterimi ženskami, ki so istih let razlika v videzu v desetletjih? Najlažje bi bilo kriviti genetiko in podnebje, a vse je odvisno od nas samih.
 

»Če se želimo izogniti prezgodnjemu staranju kože, moramo upoštevati nekaj osnovnih smernic: vzdržujemo zdrav življenjski slog (redno gibanje, hidracija, premišljena prehrana), opustimo kajenje, zmanjšamo ali se popolnoma izognimo alkoholu, dovolj spimo ter negujmo, predvsem pa čistimo svoj obraz.«

Našteto vpliva namreč na prožnost in splošen videz kože, tako pa bo ostala tudi zdrava in se bo starala z večjim zamikom. Nobenega čudežnega preparata torej ne potrebujemo.

Kje ga lomimo?

Še pred desetletjem, je veljajo, da je mlajšim generacijam dovoljeno uporabljati močnejša ličila, starejšim pa manj, sedaj so te meje bolj zamegljene, dodaja sogovornica. Nasveti so tako univerzalni za vse generacije, starejše pa lahko izkoristijo zamujeno v mladosti.

A vrnimo se k problematiki iz uvoda. Zakaj smo včasih bolj 'oranžne', kot bi želele? 
 

»Zdi se mi, da danes kar pogosto "kršimo pravila" z namenom, da dosežemo videz, ki ga sami preferiramo. Primer: če sami raje nosimo močneje poudarjene, temne obrvi, ker je to naša osebna preferenca, jaz temu ne bi rekla napaka. Morda je ena od večjih "napak" (še vedno) neprimerna izbira pudra za našo kožo, bodisi barva, bodisi tekstura. Če sami nismo prepričani, vprašajmo prodajalca, vizažista za nasvet. 

In pa še moj nasvet: odtenka pudra nikoli ne testiramo na hrbtni strani dlani/zapestju, ampak to naredimo na čim bolj naravni svetlobi na spodnji strani lica. Izberemo nekaj odtenkov, ki se nam zdijo primerni, naredimo nekaj "črtic" vseh odtenkov in izberemo tisti odtenek, ki se najbolj zlije z našo kožo.«

Trendi v skrajnostih

Ženske se seveda trudimo slediti trendom, a ti prehajajo v dve skrajnosti. Ena je močna naličenost s poudarjenimi obrvmi, ustnicami in še čim, druga pa je ponosno razkazovanje danosti matere narave brez nobenega filtra. Če bi vzeli primere iz sveta slavnih, bi to lahko bili Kim Kardashian in Lady Gaga, ki je že večkrat na rdečo preprogo stopila popolnoma nenaličena. Kustečeva ponovno poudarja, da pravila ni.
 

»Vsak dela po svojem občutku. Ličila so zame umetnost. Če jih kdo (ne)uporablja z namenom, da želi nekaj sporočiti, je to del te umetnosti. Sama se ličim skoraj vsak dan, saj ličenje spada pod moj jutranji ritual, torej čas, ki je samo moj. Z ličili se počutim dobro, samozavestno, uživam ob tem, ko vsakodnevno ustvarim kakšen nov videz, skoraj tako, kakor da izbiram "outfit" za tisti dan.«

»So tudi dnevi, ko se ličenju popolnoma odpovem, vendar to pod nobenim pogojem ne pogojuje moje samozavesti. Ne dajem posebnega pomena temu, ali je nekdo naličen ali ne, tudi kot vizažistka. Urejeno lahko izgledaš tudi brez ličil in velja tudi obratno: tudi z ličili lahko izgledaš neurejeno.«

Pomembna je kakovost izdelkov

Kako poceni bi jo odnesle, če bi lahko samo z dobro tehniko ustvarile popoln videz! A pomembna kakovost ličila, saj kot tudi same vemo obstojna in prekrivna ličila stanejo kakšen evro več. Seveda pa to ne pomeni, da morate zanje odšteti celo premoženje. Držite se zgornjega nasveta izbire podlage, a poleg nians primerjajte še cenovne razrede.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice