Včeraj so se zgodili vlomi v več stanovanjskih hiš, policisti zato opozarjajo na pomembne ukrepe, s katerimi lahko odvrnemo vlomilce.

Včeraj je neznani storilec, med 13.30 in 19.00, skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo v Mariboru in iz nje odtujil nekaj gotovine in zlatnine, za okoli 5.000 evrov vrednosti.

Tako se je zgodilo tudi v Mariboru, kjer je neznani storilec popoldan, med 13.30 in 19.00, skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo, iz katere je odnesel za okoli 5.000 evrov gotovine in zlatnine.

Največ vlomov v zimskem času

Policisti opozarjajo, da se največ vlomov v stanovanjske objekte izvaja v zimskem času, med 6. in 12. uro, ko so lastniki zaradi različnih obveznosti odsotni, in v času med 12. in 20. uro, saj storilci prehodno opazujejo okolico in objekte, zaradi zgodnje teme in neprižganih luči pa se prepričajo, da so lastniki odsotni.

Mali ukrepi odvračajo napad

Da odvrnemo napad od svojega objekta, so največkrat potrebni mali ukrepi, opozarjajo policisti. Tako je lahko v mraku in nočnem času dobra obramba ta, da je vidna luč v notranjosti hiše. Vsako malomarno ravnanje – puščanje odprtih in priprtih oken (tudi v zgornjih etažah), odklenjenih vrat, slabo varovanih vložkov cilindričnih ključavnic, puščanje orodja, lestev in drugih pripomočkov ob hiši … –  pa je lahko vabilo vlomilcu, da obišče in pregleda naše bivalne prostore.

Prav tako ne smemo kazati na našo odsotnost, zato ne puščamo vidnih sporočil, kdaj nas ne bo – tudi na telefonskem odzivniku ne. Policisti tudi opozarjajo, da naj ne puščamo ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ali pod cvetličnim lončkom, saj so tako dostopni vlomilcem.

Večje vrednosti v sef, pozorni na neznance

Nakit večje vrednosti, gotovino in vrednostne papirje je najbolje hraniti v sefu (v banki), večje vsote gotovine pa raje hraniti na bančnem računu. Ob tem opozarjajo, da bančni kartic nikoli ne hranimo skupaj s PIN kodami.

Predvsem je pomembno tudi, da smo pozorni na neznane in sumljive osebe, ki jih opazimo v bližini hiše. Tako si raje zapomnimo ali zapišemo opis, čas in prevozno sredstvo, za varnost doma pa lahko poskrbimo z vgradnjo kakovostno alarmne naprave z lokalno signalizacijo, prenosom signala na svoja komunikacijska sredstva ali na varnostno podjetje, ki izvaja intervencije.

V primeru vloma je treba takoj obvestiti policijo in počakati zunaj objekta na policiste, ki jih nato tudi seznanimo z vsemi spremembami, ki smo jih izvedli v hiši do njihovega prihoda.

Dodatna opozorila in navodila policistov

Zaradi vse pogostejših roparskih napadov je potrebno upoštevati:

 • Kadar dvigujete denar v banki, na pošti ali bankomatu, bodite pozorni, če vas kdo opazuje. Vedno zahtevajte polja diskretnosti.
 • Gotovine nikoli ne štejte na ulici in ne odpirajte denarje brez potrebe.
 • Gotovine nikoli ne kažite v gostilni ali na javnih krajih.
 • Bodite zaupljivi, če vas neznanec ustavi na cesti in prosi za denar oziroma njegovo menjavo.
 • Ne izpostavljajte torbice, denarnice in dragocenosti, saj so lahko lahek plen.

V prednovoletnih časih so pogostejši obiski po domovih (prodaja koledarjev in podobno), zato upoštevajte naslednje:

 • Večjih vsot gotovine in dragocenosti ne hranite doma.
 • Ne odpirajte vrat neznancem.
 • Zapirajte in zaklepajte vhodna vrata.
 • Pred vhodnimi vrati imejte ustrezno razsvetljavo.
 • Vrata opremite s ključavnico z varovalom, varnostno verigo in kukalom.
 • Namestite domofon in videofon.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice