Na mariborskem sodišču se jutri začenja sojenje Andreju Šišku in Mateju Lesjaku glede očitkov, da naj bi ščuvala k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Andrej Šiško, vodja samooklicane Štajerske varde, je od lanske jeseni v priporu, nekdanji član podmladka SDS Matej Lesjak pa se bo branil s prostosti. Mariborsko tožilstvo je v začetku decembra zoper oba osumljena vložilo obtožnico, ta pa je prejšnji mesec postala pravnomočna.

Vodja Štajerske varde je s svojo druščino razburkal slovensko javnost. Zaradi delovanja Štajerske varde in sumov ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve je že od 12. septembra v priporu.

Vrhovno sodišče je sicer v začetku novembra zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti Šiškove obrambe v zvezi s sklepom o odredbi pripora. S to odločitvijo so sprejeli presojo nižjih sodišč, da je podan utemeljen sum, da je Šiško ustanovil paravojaško enoto in pozival k ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki bodo, ko bodo dozorele razmere, strmoglavile najvišje državne organe.

»Štajerska varda ni paravojaška enota, je obrambna skupina prostovoljcev za varovanje slovenskih državljanov. Na postroju ni bilo pravega orožja (imeli so air soft replike). Andrej Šiško je naredil 'performance' in zdaj je v priporu, kot politični zapornik že več kot štiri mesece,« je nedavno v sporočilu za javnost zapisala Anica Bidar, sopredsednica gibanja Zedinjena Slovenija.

Junija 2017 naj bi privrženci Šiška ustanovili Deželo Štajersko, ki jo dojemajo kot »vzporeden pravni sistem, štajersko pravdo, ki nima neposredne povezave z Republiko Slovenijo, ni pa v nasprotju z njenim pravnim redom«.

Da oblikovanje oboroženih skupin, kot je Štajerska varda, ni nedolžno, saj je ekstremizma pri nas vse več, so v nastopih za medije opozorili tudi strokovnjaki za varnostne vede. Posnetki usposabljanja paravojaške formacije so po njihovem mnenju samo nadaljevanje razmer, ki so pri nas ob pomoči družbenih omrežij postale sprejemljive.

Vmes je bilo Šiškovo gibanje ves čas aktivno. Pripravilo je več protestnih shodov v Mariboru in Ljubljani. Šiško je konec lanskega leta ovadil šest sodnikov mariborskega tožilstva, ki jim očita protizakonito in pristransko odločanje glede podaljšanja pripora, januarja pa je vložil še kazensko ovadbo proti predsedniku vlade Šarcu.

Ob tem je napovedal tudi kandidaturo za evropskega poslanca.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice