Zdravstveni dom Slovenska Bistrica, ki zagotavlja 24-urno nujno medicinsko pomoč okoli 36.000 ljudem, je lani pridobil vozilo urgentnega zdravnika. Vendar zanj ni zagotovljenega kadra, zato ostaja vozilo zaenkrat neizkoriščeno.

Zdravstveni dom Slovenska Bistrica ima organizirano nujno medicinsko pomoč za občine Slovenska Bistrica, Oplotnica, Poljčane in Makole s približno 36.000 prebivalci, ki se raztezajo na 360 kvadratnih kilometrih.

»Za 24 ur dnevno vse dni v letu imamo zagotovljeni dve ekipi mobilne enote nujnega reševalnega vozila, v kateri sta dva reševalca: diplomirani zdravstvenik in zdravstveni tehnik - šofer. Priznanega imamo enega zdravnika za izvajanje nujne medicinske pomoči 24 ur dnevno vse dni v letu. Poleg tega imamo ob sobotah, nedeljah in praznikih še dodatno ambulanto od 8. do 13. ure z dežurnim zdravnikom in diplomiranim zdravstvenikom,« je za STA pojasnila direktorica zdravstvenega doma Jožefa Lešnik Hren.

Zagotavljanje nujne medicinske pomoči poteka kot kombinacija dela na terenu in v ambulanti, s tem da nimajo zdravnika, ki bi bil zaposlen izključno za izvajanje nujne medicinske pomoči.

»Dežurni zdravnik je na voljo 24 ur dnevno, vse dni v letu, tudi ponoči. V ambulanti je na voljo, če ni na terenu. Zagotovo je zdravnik v dežurni ambulanti ob sobotah, nedeljah in praznikih od 8. do 13. ure, ostali čas pa ni nujno, da je prisoten v ambulanti. Lahko je na terenu z ekipo v reševalnem vozilu. O tem, kdaj gre zdravnik na teren z ekipo, odloča zdravstveni dispečer v Mariboru,« je dodala direktorica.

Kot ostalim zdravstvenim domovom v Sloveniji tudi njim primanjkuje zdravnikov urgentne medicine ali specialistov družinske medicine, ki bi bili zaposleni v nujni medicinski pomoči, poroča STA. 

Težave so z zagotavljanjem zdravnika

Zdravniki zato izvajajo nujno medicinsko pomoč izven rednega delovnega časa in posledično vsak mesec opravijo veliko število nadur, da se delo v nujni medicinski pomoči lahko izvaja.

Včasih se po besedah direktorice zgodi, da več ur ni nobenega dela, potem pa sta lahko tudi dve ekipi reševalnih vozil naenkrat premalo in potrebujejo pomoč iz sosednjih enot nujne medicinske pomoči. »Težave so z zagotavljanjem zdravnika, saj v obeh vozilih istočasno zdravnik ne more sodelovati,« je izpostavila.

Občasno sta na teren poslani istočasno obe ekipi reševalnih vozil, zdravnik pa ostane sam v ambulanti brez zdravstvenega tehnika. Tudi v tem primeru sam ne more izvajati ustrezne nujne oskrbe v zdravstvenem domu.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Fonza Rus (nepreverjen)

Mladi gredo raje v tujino ker jih vi ne morete zanimirat.Dajte jim to kaj si zelijo pa nebodo silili na tuje.Slovenci so pametni in preracunljivi ljudje predvsem mladi.Kdo bo delal za vase penzije.Mogoce racunate da begunci in z njim povezan isis.Se je cas da se spametujete in naredite nekaj po cem se vas bo mladina spomnila

Starejše novice