Geodetska uprava Republike Slovenije bo ta mesec vrednosti nepremičnin v registru nepremičnin prilagodila stanju na trgu v obdobju 2014-2017.

Vrednosti stanovanj se bodo zvišale za največ 25 odstotkov, pisarn in lokalov se bodo znižale za največ 20 odstotkov, pri kmetijskih zemljiščih pa bodo spremembe v obe smeri, določa uredba, ki jo je sprejela vlada.

Indeksi vrednosti nepremičnin so določeni za obdobje od 31. marca 2014 do 31. marca 2017. Izračuni kažejo, da so se v tem obdobju spremenile vrednosti za stanovanja, hiše, lokale, pisarne in kmetijska zemljišča na posameznih območjih države. To je razvidno iz uredbe, ki jo je na dopisni seji sprejela vlada, poroča STA.

Glede na to, da je pravna podlaga za tokratno indeksacijo še veljavni zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, mora biti uredba uveljavljena pred 11. januarjem, ko začne veljati novi zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin. V praksi to pomeni, da bo v uradnem listu objavljena najpozneje v torek.

Geodetska uprava Republike Slovenije mora vrednosti v registru spremeniti v petnajstih dneh po uveljavitvi uredbe.

Pri indeksaciji se vrednosti nepremičnin spremenijo na območjih, kjer je bila sprememba tržnih cen v določenem obdobju večja od 10 odstotkov.

Pri letošnji indeksaciji se bodo vrednosti stanovanj zvišale za 10 do 25 odstotkov. Razlog za zvišanje cen je povečano povpraševanje zaradi večje kupne moči in ugodnih stanovanjskih posojil na eni strani ter razmeroma majhna ponudba na drugi strani.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice