S skrajne severne točke Evrope sta se vrnila pogumna mopedista, ki sta se tja odpravila kar z Tomosi.

Kot smo že poročali, sta se Silvo Mlinarič in Borut Šega na začetku junija odpravila proti Severnemu rtu (Nordkappu), rtu na otroku Magerøya na severu Norveške, in sicer kar z mopedi, znamke Tomosom.

Ponovno smo spregovorili s Silvom, ki se je s poti vrnil prvi. Njegova je bila tudi ideja, da bi enodnevno vožnjo raztegnil in s tem tudi podaljšal užitek v vožnji s starodobnikom. »In takrat sem si zadal, da bo to za moj okrogli jubilej,« nam je pojasnil že junija.

In zakaj na Nordkapp?

»Tja ne gredo vsi. Je zahtevna pot z mnogo pastmi. Razdalja, dež, mraz, mrčes, jeziki, valute ...,« je dodal Silvo, ki pa nam je sedaj po vrnitvi odgovoril, da sta do skrajne severne točke Evrope, do katere je bila predvidena približno 8000-kilometrska pot, uspela priti 13. dan.

Posebnih nevšečnosti nista imela, na okvare in potrošni material, »ki so normalni glede na prevoženo kilometrino«, pa sta bila pripravljena.

Narava takega potovanja je svojevrstna

»Takšno potovanje zahteva posebne in dolgotrajne priprave. Ne moreš vsega predvidevati. Bila sva dobro pripravljena, a se je zgodilo, da naju je tudi kaj presenetilo. Če pa potegneva črto, je bilo vse odlično in bi še kdaj šla. Ampak naslednjič v toplejše kraje.«

Moped je kljub težkemu tovoru porabil manj kot tri litre na 100 kilometrov. Tako je porabil okoli 250 litrov mešanice bencina in olja – slednjega 10 litrov. Pri tem pa Silvo dodaja, da se tega potovanja ne da vrednotiti v denarju, saj gre za enkratno življenjsko priložnost.

»Sicer ti pa takšnega denarja za mnogo večji denar ne more nuditi nobena agencija.«

Popotnika pa sta se znašla tudi v švedskem časopisu.

Svet ne leti mimo okna kot v avtu

Popotnika na Tomosih sta si prenočišče rezervirala sproti. »Ker pa je bila narava potovanja svojevrstna, sem šestkrat kar prebedel noč. Vzroka sta bila načeloma višina nočitve ali pa časovna usklajenost.«

Ker pa sta za svojo ekspedicijo porabila ves letni dopust, sta jo zato dodobra izkoristila in zaključila potovanje vsak na svoj način. Silvo si je ogledal nekatere znamenitosti, medtem ko je Borut obiskal svoje prijatelje in sorodnike.

Kakšen pa bo naslednji podvig, pa naj ostane še skrivnost, odgovarja Silvo. »Zagotovo pa bo, saj takšna potovanja – na tak način in s takšno hitrostjo – dajejo pokrajini širino in poudarjajo njene značilnosti. Svet namreč ne leti mimo okna … kot v avtu.«

Jutri pa jima prijatelji tudi pripravljajo pravcati sprejem v Bukovcih. Kako bo potekalo, pa tudi sama nevesta, saj gre za presenečenje.

»To pa nama pripravljajo prijatelji iz najinega društva Klub ljubiteljev starih vozil MOPED, ki se ukvarja s ohranjanjem tehnične dediščine, katerega predsednik sem tudi sam,« še za na konec dodaja Silvo.

Silvova vrnitev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice