Kmalu bodo začeli urejati vrtove na območju Mestne občine Ptuj. Najprej bodo na vrsti vrtovi na lokaciji med Mlinsko cesto in Potjo v toplice, poleg enote Vrtca Ptuj Zvonček.

Gre za 6.121 kvadratnih metrov veliko občinsko parcelo številka 1885/1 v katastrski občini 400 Ptuj, kjer vrtičkarji zdaj vrtnarijo na črno.

Tam bodo uredili vrtove velikosti 50 kvadratnih metrov (10 krat 5 metrov) in 25 kvadratnih metrov (5 krat 5 metrov) in jih po simbolni ceni v najem ponudili zainteresiranim uporabnikom. V primeru večjega števila zainteresiranih bodo prednost dali že obstoječim uporabnikom vrtov.

Poskrbeli bodo za urejeno odlaganje odpadnega materiala z vrtov, za odvoz odpadkov in vse ostale potrebne storitve. Na celotni površini so predvidene lesene hišice, kjer bodo zbiralniki deževnice, prostor za posamezne uporabnike in za skladiščenje vrtnarskega orodja. Do zbiralnikov vode bo speljan vodovod, za primer sušnega obdobja. Med vrtovi bodo uredili gramozirane potke, celotno območje pa ogradili.

Za uporabnike bodo organizirali tudi predavanja s strokovnjakinjo na področju vrtičkarstva Mišo Pušenjak.

»Urbano vrtičkarstvo je v zadnjem obdobju čedalje bolj priljubljena dejavnost, ki ljudem omogoča pridelovanje lastnih vrtnin na zemljiščih v mestu. Ponuja možnosti samooskrbe, rekreacije, povezovanja, druženja in deljenja izkušenj z drugimi. Gre za dejavnost, ki bistveno izboljša kakovost življenja mestnih prebivalcev. Mestna občina Ptuj si prizadeva, da bo takšno izkušnjo podarila tudi svojim občanom. Skupaj z lepo urejenimi vrtovi bi uredili dostop do vode, stranišča, lope za orodje, kompostnike ter igrala za otroke,« so povedali na Mestni občini Ptuj.

Na ptujski občini vse obstoječe uporabnike vrtov prosijo, da najkasneje do 30. septembra s predmetne nepremičnine odstranijo pridelke, vso opremo in objekte.

»Z navedenim dejanjem boste omogočili izvedbo aktivnosti, ki bodo doprinesle k spodbuditvi in nadaljnjemu razvoju vrtičkarstva na območju Mestne občine Ptuj. Prosimo vas, da naveden rok dosledno upoštevate, saj bodo le tako lahko novi vrtovi za uporabo pripravljeni že v naslednji sezoni – spomladi 2020,« so pozvali na ptujski občini.

Vzor: mariborski skupnostni urbani ekološki vrt

Kot primer dobre prakse so na Mestni občini Ptuj izpostavili skupnostni urbani eko vrt na območju mariborske mestne četrti Radvanje. Idejo so zastavili v času Evropske prestolnice kulture, v nekaj letih pa se je zaradi velikega interesa projekt razširil še na območje mestnih četrti Nova vas in Pobrežje.

FOTO: Smart City Maribor (Pametno mesto Maribor)

»Za potrebe izvajanja samega projekta so vrtičkarji ustanovili Društvo Urbani eko vrt, ki je na eni strani od mesta dobilo v najem parcele po simbolni ceni, na drugi pa se obvezalo h kolektivnemu vzdrževanju in oskrbi celotnega območja vrtov. Eden izmed pogojev za pridobitev zemljišč je bila tudi zaveza obdelovanja vrtov v skladu s standardi, ki veljajo za ekološko kmetovanje,« so pojasnili v pobudi Pametno mesto Maribor.

FOTO: Smart City Maribor (Pametno mesto Maribor)
VIR: Skupnostni urbani eko vrt Maribor

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice