Kljub vse glasnejšim pozivom k varovanju okolja tako na državni ravni kot v regiji še vedno prisegamo na avtomobile. V Podravski regiji je bilo lansko leto 166.336 osebnih avtomobilov.

Evropski teden mobilnosti je letos na Ptuju potekal med 16. in 22. septembrom. Dejavnosti so potekale skozi celoten teden, Dan brez avtomobila pa je bil v petek, 22. septembra, ko so poskusno zaprli del starega mestnega jedra. 

Dejavnosti so tudi spodbujale promocijo, izobraževanje in ozaveščanje različnih ciljnih skupin o pomenu trajnostne in dejavne mobilnosti za kakovost bivanja, zdravja in okolja ter spodbujajo preizkušanje in uvedbo trajnih prometnih ukrepov.

Toda, smo na Ptuju na področju trajnostne mobilnosti dovolj ozaveščeni?

Alternative obstajajo, toda ...

»Združimo moči, delimo si prevoz,« k uporabi prevoznih sredstev in posledično manjšemu onesnaževanju okolja poziva letošnji slogan tedna mobilnosti.

Toda kljub vsem prizadevanjem, ozaveščanju in obilici možnosti deljene mobilnosti, podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da število avtomobilov še naprej narašča – tako v Sloveniji kot v Podravju.

Še vedno prisegamo na avtomobil

Število osebnih avtomobilov se je v zadnjem desetletju v državi povečalo z kar 11 odstotkov in lani si je osebno vozilo lastil že skoraj vsak drugi prebivalec. Tako je bila v evropskem merilu Slovenija s 523 vozili na 9. mestu po številu vozil na 1.000 prebivalcev.

Z osebnimi avtomobili je bilo pred tremi leti opravljenih 86 vseh potniških kilometrov, v veliko manjši meri pa smo se posluževali avtobusa (12 odstotkov) in vlaka (le 2 odstotka).

Svoj avto ima vsak drugi prebivalec Podravja

V preteklem letu smo v Sloveniji po podatkih Statističnega urada imeli 1.096.523 osebnih avtomobilov, v naši regiji pa 166.336.

V Podravju s populacijo 322.545 prebivalcev to torej nanese na 0,51 avtomobila na posameznika. 

Slovenci vozimo stare avtomobile

Vse od preloma tisočletja pa v Sloveniji raste povprečna starost osebnih avtomobilov. Ta je leta 2000 znašala 6,8 let, leta 2015 pa 9,7 let. Delež osebnih avtomobilov, mlajših od 3 let, pada (stanje v 2000: 24 odstotkov; v 2016: 11 odstotkov), medtem ko se je delež osebnih avtomobilov, starejših od 12 let, v zadnjih 16 letih podvojil.

Kot zanimivost velja omeniti tudi, da v Podravju ne vozimo bistveno starejših vozil od preostanka Slovenije. Povprečna starost osebnih avtomobilov v Sloveniji je namreč leta 2015 znašala 9,7 let, medtem ko smo v Podravju vozili v povprečju 9,8 let stare avtomobile.

S staranjem voznega parka so povezane težave s povečanim vnosom emisij v okolje, manjšo varčnostjo pri porabi goriva, izrabljeni avtomobili pa predstavljajo nevaren odpadek zaradi snovi, ki jih vsebujejo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice