Fotografija je simbolična.
V okviru programa Evropskega socialnega sklada za izobraževanje in zaposlovanje mladih v kulturi je letos predvidenih 55 delovnih mest.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki v okviru Evropskega socialnega sklada od leta 2016 izvaja programe, namenjene izobraževanju in zaposlovanju mladih v kulturi, je podaljšal razpis za dopolnilna izobraževanja za delo oziroma zaposlovanje v kulturi ter pridobivanje subvencij za delodajalce. Podaljšan rok za prijavo na razpis je ponedeljek, 1. junij 2020.

V programu Evropskega socialnega sklada pri Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki traja pet let in mu je bilo v celoti namenjenih dva milijona evrov evropskih sredstev, je za letošnje leto predvidenih 55 zaposlitev v vzhodni in zahodni kohezijski regiji.

Program izvajajo v dveh delih

V prvem delu v obliki brezplačnih dopolnilnih izobraževanj, ki so namenjena usposabljanju in pridobitvi novih znanj ter veščin brezposelnih oseb do 29. leta starosti, ki jim bodo omogočale lažji in bolj konkurenčen vstop na trg dela.

V drugem delu pa potekajo povezovanja kandidatov in delodajalcev, ki delujejo na področju kulturnih dejavnosti. Ti lahko za zaposlitev brezposelnih mladih iz vzhodne in zahodne Slovenije pridobijo subvencijo v višini 5000 evrov za obdobje najmanj devet mesecev.

Od leta 2016 se je v okviru projekta Evropskega socialnega sklada zaposlilo 148 brezposelnih, starih do 29 let. Okoli 200 mladih iz obeh kohezijskih regij pa se je udeležilo usposabljanj, ki zagotavljajo večje zaposlitvene možnosti. 

Javni sklad Republike Slovenije nudi zainteresiranim brezposelnim mladim možnost brezplačnega izobraževanja v 120-urnih modulih na številnih področjih kulture, kot so film, gledališče, lutkarstvo, kreativno pisanje, instrumentalna glasba, ples in likovne dejavnosti.

»Opažamo, da je največ zanimanja za filmsko šolo, ki je bila v letu 2019, ob Ljubljani in Slovenj Gradcu, prvič izvedena tudi v Mariboru,« je povedala Irena Kržan, vodja programa Evropskega socialnega sklada pri Javnem skladu Republike Slovenije, ki je zadovoljna, da se program širi in izvaja v vse več krajih po Sloveniji. 

Poudarila je še, da bodo kljub kriznim razmeram, zaradi katerih so rok za prijavo na razpis podaljšali do 1. junija 2020, »skladno s terminskim načrtom v letu 2020 nadaljevali vse zastavljene aktivnosti tako v okviru dopolnilnega usposabljanja mladih na področju kulturnih dejavnosti, kot tudi z dodeljevanjem subvencij delodajalcem za zaposlovanje mladih v kulturi.«

Kot so povedali pri Academii, ki v programu izobraževanj sodeluje kot soustvarjalec Filmske šole, je največja prednost pričujočega projekta za mlade v tem, da so ga lahko zastavili praktično in ga prilagodili predhodnemu znanju udeležencev in udeleženk. Prepletanje teorije in praktičnega dela je ključno za kakovostno pridobivanje znanja in tudi »delodajalci vse bolj cenijo praktično znanje in veščine, ki so lahko odličen kazalnik in odraz tega, kakšno osebo bodo zaposlili«.

»Evropski socialni sklad je eden izmed tistih projektov, ki so se v Koroški regiji odlično prijeli. Nudi namreč dvoje. Prvič v ruralno regijo, ki jo večkrat omenjamo kot decentralizirano, vnaša filmsko vzgojo, ki poprej več deset let ni bila prisotna. Druga prednost izobraževanje Evropskega socialnega sklada pa je, da lahko kot filmski ustvarjalec program filmske šole prilagodim v tej meri, da je na kožo pisan udeležencem in večinoma se izkaže, da je praktično usposabljanje bolj dobrodošlo kot zgolj teorija. Mlade definitivno vabim, da se tovrstnih projektov udeležijo, da stopijo malenkost izven cone udobja, saj jih lahko ta korak pripelje do nečesa čisto novega in do priložnosti, ki so se poprej zdele težko uresničljive,« pravi Tomo Novosel, organizator Filmske šole Slovenj Gradec.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice