Za leto in pol naj bi most popolnoma zaprli za ves promet, tudi za tistega, ki poteka po reki.

Že nekaj let na Ptuju opozarjajo na dotrajanost starega mostu. Denar je Direkcija Republike Slovenije za ceste končno našla, te dni pa so z izvajalcem, podjetjem  Pomgrad, podpisali projekt obnove mostu vreden 4,5 milijonov evrov. A domačine je sedaj zmotil 18 mesečni rok obnove. Za leto in pol naj bi most popolnoma zaprli za ves promet, tudi za tistega, ki poteka po reki. Kar lahko tako za domačine kot za gospodarstvo pomeni visoke stroške in prometni kaos.

Dnevno čez stari most na Ptuju pelje najmanj 15.000 vozil. 

Zakaj bo most zaprt leto in pol?

Domačini se zaradi popolnega zaprtja mostu bojijo najhujšega - prometnega kaosa. "Ker bo zaprto tako dolgo in bo to kaos. Že zdaj, če greste po mostu od 13. do 16. ure je kaos, kaj pa še bo, ko bo most zaprt," se sprašuje domačinka Darinka Dajnko. Preveliko breme za mesto bo tako dolgo trajajoča obnova tudi po mnenju Aleksa Kolarja, pobudnika proti osemnajstmesečni obnovi mostu, ki pravi, da bo po njegovih izračunih negospodarske škode za 41 milijonov evrov, gospodarske škode pa za vsaj 4,5 milijonov evrov. Zato poziva k razumni rešitvi:

"Menim, da je najboljša možnost izgradnja tretjega mostu ali pa hitrejša obnova tega mostu. Ne vem, sprašujem se ali bodo most obnavljali 20 ur tedensko ali 40, oziroma, zakaj ne izvedejo dela v treh izmenah."

Da bo delo potekalo več kot osem ud dnevno, nam potrdijo v podjetju Pomgrad, toda kljub vsemu bo zaključek obnove bo težko skrajšati, saj gre za celovito sanacijo. "Z enega brega Drave na drugi breg bo sedaj možno izključno čez dvopasovni Puhov most, na most za pešce bodo usmerjene izjeme," še pristavi Igor Banič, predsednik uprave v Pomgradu. 

Pripraviti se je treba na prometne zamaške

Dodatno bodo zaradi obnove obremenjene lokalne poti, večja bo tudi nevarnost za ostale udeležence v prometu. "Takoj po sestanku z direkcijo in izvajalcem se bomo vse službe še enkrat sestale in naredile en svoj elaborat, na kakšen način bo zaprtje tega mostu za vse naše občane in vse, ki grejo skozi Ptuj čim manj boleče," zagotavlja ptujski župan Miran Senčar. Dela naj bi se predvidoma začela v dveh mesecih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice