Kar 6,7 milijonov sredstev bodo namenili ohranjanju naravnega okolja na Pohorju in zaščitenemu območju ob reki Muri.

Namen dveh projektov poimenovanih Pohorka in Natura Mura je izboljšanje stanja pomembnih naravnih območij ter iskati rešitve za trajnostni razvoj Pohorja in usmerjanje prostočasnih aktivnosti v naravi, sporočajo iz Zavoda za gozdove Slovenije.  

Ta projekta sta priložnost za zaščito biotske raznovrstnosti in zaustavitev nadaljnjega izumiranja rastlinskih in živalskih vrst. 

Alpski kozliček, veliki pupek, hribski urh, vejicati netopir, mali podkovnjak in divji petelin so tako vrste katerim želijo obnoviti življenjski prostor. 

Projekta bosta pa tudi izobraževalna, saj želijo javnost osveščati o pomenu ohranjanja biotske pestrosti območij Natura 2000 in odnosa med naravo in človekom. 

V sklopu projektov se bo tako zagotovilo ustrezno upravljanje s šestimi habitatnimi tipi, izboljšalo pa se bo stanje habitata za šest živalskih vrst. 

Projekta sta neprecenljive raziskovalne vrednosti, saj se bodo v sklopu Pohorke in Nature Mure pridobili podatki o določenih habitatnih tipih in vrstah, katerih stanje ohranjenosti je zaenkrat še neznanka. 

Kar 80 odstotkov sredstev bo prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj, dvajset odstotkov pa Republika Slovenija, so še zapisali na ministrstvu za okolje in prostor. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice