Družba Dravske elektrarne Maribor bo v ponedeljek, 4. maja, začela obnavljati pretočna polja in gradbeno ureditev jezu Markovci.

Druga faza obnove markovskega jezu bo vključevala celovito zamenjavo oziroma obnovo dotrajane hidromehanske, strojne in elektro opreme, protikorozijsko zaščito segmentnih zapornic in obnovo celotne gradbene konstrukcije jezu z zamenjavo zaščitne ograje.

Ob tem bodo postavili tudi dodatno cestno razsvetljavo med novo zgrajenim cestiščem in obstoječo mostno konstrukcijo, kar bo še dodatno pripomoglo k večji varnosti prehoda čez jez.

Dela bodo trajala kar šest let

Zaradi zagotavljanja obratovalne funkcionalnosti jezu bodo v enem letu izvedli obnovo enega pretočnega polja. Jez ima šest pretočnih polj, kar pomeni, da bo prenova trajala šest let oziroma bo zaključena v letu 2026.

V Dravskih elektrarnah Maribor so razložili, da bo prenova vsakega pretočnega polja v grobem vključevala naslednje aktivnosti: »Zapiranje pretočnega polja, izvedbo prebojev za namene elektro in strojne inštalacije, gradbeno-sanacijska dela, demontažo opreme, izvedbo protikorozijske zaščite, montažo obnovljene opreme ter preizkuse.«

Dela bodo v veliki meri izvedli sodelavci Dravskih elektrarn Maribor. Ostala dela, za katera v elektrarnah nimajo lastnih kadrovskih resursov, pa bodo izvajala slovenska podjetja.

Lokalnemu prebivalstvu bodo zagotovili prehod preko jezu

Glavni cilj celovite prenove je podaljšanje življenjske dobe jezu v Markovcih, s tem pa tudi zagotavljanje varne in zanesljive proizvodnje električne energije hidroelektrarne Formin tudi v naslednjih desetletjih.

»Ob tem pa bomo dodatno zagotovili poplavno varnost dolvodno od jezu in izpolnili zavezo iz vodnogospodarskega soglasja, ki nam nalaga zagotovitev prehoda preko jezu za lokalno prebivalstvo,« so napovedali v Dravskih elektrarnah Maribor.

Investicija vredna skoraj pet milijonov evrov

»Projekt celovite obnove jezu Markovci je v skladu s projektno nalogo razdeljen v dva dela, in sicer izgradnja nadomestnega cestišča - kar je bilo zaključeno in prometu predano lani aprila in s čimer smo Dravske elektrarne Maribor lokalnemu prebivalstvu zagotovile nemoteno prečkanje jezu v času izvedbe druge faze obnove - obnove pretočnih polj in gradbene ureditve jezu,« so pojasnili v Dravskih elektrarnah Maribor.

Vrednost celotne investicije oziroma obeh njenih faz znaša skoraj pet milijonov evrov in jo v celoti krije družba Dravske elektrarne Maribor.

Direktor Dravskih elektrarn Maribor Andrej Tumpej je povedal: »V lanskem letu dograjeno cestišče preko jezu Markovci je bil prvi korak v celovito prenovo objekta, ki jo, glede na to, da nam služi že dobrih štirideset let, nedvomno potrebuje. Veseli me, da kljub dolgotrajnim postopkom javnega naročanja, ki so začetek nekoliko zamaknili, v naslednjih dneh začenjamo s celovito prenovo pretočnih polj.«

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Janes Kozeljančić (nepreverjen)

V Pizdovcih pri Ljutomeru je obnova trajala bistveno manj

Starejše novice