Potekala je 18. redna seja Mestnega sveta Mestne občine Ptuj (foto: Ines Zupanič Tomažič).
18. redna seja Mestnega sveta Mestne občine Ptuj je imela na dnevnem redu dvajset točk, debata pa se je razvnela pri 13. točki dnevnega reda - zapiranje odlagališča CERO Gajke, pri čemer ostane zbirni center.

Ptujski mestni svetniki so s 23 glasovi za, tremi proti in dvema neopredeljenima sprejeli predlagan, a nezavezujoč sklep o začetku postopka zapiranja obstoječega odlagališča nenevarnih odpadkov v Centru za ravnanje z odpadki Gajke.

Razpravo je odprl nekdanji ptujski župan Štefan Čelan, ki se je izrekel strogo proti sklepu o zaprtju odlagališča. Investicija je bila pod županovanjem Čelana financirana pretežno iz občinske blagajne. Projekt takrat torej ni bil kvalificiran za kohezijska sredstva. 

Čelan je poudaril predvsem možne zaslužke, ki bi jih lahko pobirala Mestna občina Ptuj za predelavo odpadkov tudi drugih občin.

»Ne verjamem, da bi Spuhlja in Jezero pristali na še eno odlagalno površino, če jih moti že ta. So velike polemike o nevarnih snoveh. Budini in Jezeru je treba zagotoviti boljše življenje,« mu je odgovoril svetnik Andrej Vindiš iz vrst SDS. 

CERO Gajke imajo urejeno infrastrukturo za zajem odpadnih vod (foto: spletna stran Javne službe Ptuj).

Debati je sledil nekdanji ptujski podžupan Gorazd Orešek, Lista ZA Ptuj, ki ne podpira sklepa o zaprtju CERO Gajke. Svetniku se ne zdi, da bi morali v zaprtje tako hitro. Orešek poudarja, da so prebivalci kritičnih mestnih četrti že dali soglasje o strinjanju z odlagališčem. 

Po dosedanjih preračunih bi se lahko, ob zaprtju CERO Gajke, položnica za odpadke za občane Mestne občine Ptuj zmanjšala tudi za pet evrov. 

Mestni svetnik Andrej Čuš, Lista Andreja Čuša, na prvo mesto postavlja predvsem zdravje ljudi. Pravi, da so največ izgubili predvsem krajani iz Podvincev, saj so neupravičeno izpadli iz vplivnih območij. 

»Če se nam zagotovi, da bodo gospodinjstva imela nižje cene, da zaradi predlagane rešitve ne bo izgubljeno niti eno delovno mesto, če se bo s tem zagotovila realizacije pogodbe CERO Gajke, da se tudi Spuhlji in Jezeru izpolni manjko realiziranih dogovorov iz pogodbe in če se za 20 let rešimo problematike odpadkov v občini, potem mislim, da smo vsi pridobili,« pravi Čuš in se strinja z zaprtjem odlagališča. 

Na CERO Gajke ostane le še zbirni center (foto: spletna stran Javne službe Ptuj).

Marjan Kolarič, SDS, izpostavlja predvsem prebivalce naselja Podvinci, ki so doma v bližini odlagališča, plačujejo pa enake stroške kot ostali prebivalci. 

»Se spomnim, pred petnajstimi leti, ko se je govorilo o Gajkah kot o vzorčnem primeru, ki si ga bodo hodili ogledovati iz cele Evrope. Bojim se, da gre spet za megalomanski projekt, ki zna negativno vplivati na denarnice naših občanov in občinskega proračuna,« je svetnik Luka Žižek iz vrst SD odgovoril na besede Štefana Čelana.

Žižek poudarja tudi, da ne smejo stopiti preko volje prebivalcev, ki izražajo nezadovoljstvo.

»Če damo na vago financiranje nadgradnje in financiranje zapiranja, financiramo oboje. Zavezali smo se že, da bomo zapirali. Zapiranje je bilo ocenjeno na dva in pol milijona in še enkrat toliko za monitoringe za trideset let,« na očitke o stroških odgovarja županja Nuška Gajšek, ki poudarja tudi, da prebivalci odlagališča več ne želijo. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice