Na trgu pred cerkvijo stoji kip sv. Teodorja, ki so ga nazadnje obnovili leta 1993.

Na cerkvenem trgu Beltinške župnijske cerkve stoji kip Sv. Teodorja, ki na hitro ne izgleda nič posebnega, a če pogledamo od blizu ima v rokah sulico in mrtvega krokodila pod nogami, kar pa je za naše kraje nekoliko nenavadno. Zato smo malo pobrskali po virih in našli kdo je sv. Teodor in zakaj je pomemben za Beltince.

Prinesla ga je družina grofov Zichy

Sveti Teodor je bil pred sv. Markom rvotni zavetnik Benetk in od tam ga je v Beltince pripeljala družina grofov Zichy leta 1890, piše Ognjišče.si. Grof Avgust Zichy, njegova žena Hedvika in hčere Marija, Teodora ter Anastazija so pokopani v grobnici v Beltincih. Kip sv. Teodora pa je bil nazadnje obnovljen leta 1993. 

Na kipu je upodobljen kot simbol vojaške zmage: v roki drži sulico, stoji pa na krokodilu.

Bil je le navaden vojščak

Njegove korenine segajo na konec drugega stoletja našega štetja. Nekaj desetletij pozneje je sv. Gregor Nacianški zapisal poročilo o njegovem mučeniškem trpljenju. Teodor je bil navaden vojak rimske vojske, ki je svojo legijo prišel v mesto Amasia, kjer so imeli prezimovališče. Takratni vladar rimskega imperija je bil Maksimiljan, ki pa je uvedel nove odloke zoper kristjane, kar je Teodora pripeljalo na zagovor pred poveljnike. Tam se ni zagovarjal, temveč je priznal vero v boga Jezusa, kot edinega božjega sina. Dali so mu tri dni časa, da vero spremeni in daruje rimskim bogovom, kar pa mu ni bilo po godu, zato je ponoči vzel baklo in zažgal tempelj Kibele, boginje rodovitnosti čigar praznik so v takratnih časih proslavljali z razuzdanim veseljačenjem. Zaradi tega dejanja je bil vržen v ječo in strašansko mučen, ter nekje okrog leta 306 zažgan na grmadi, poroča Ognjišče.

Zavetnik mnogih mest

Po smrti so ga prišteli k velikim mučencem in od devetega stoletja dalje njegov god začeli praznovati tudi na Zahodu. Njegov grob je v mestu Euhaita, ki je še danes eno bolj obiskanih romarskih središč. Ko so njegove relikvije prenesli v Benetke so ga za kratek čas pred Sv. Markom postavili za svojega zavetnika, je pa še vedno zavetnik mest Ferrara, Zaragoza, Savoja in Montserrat.

Po podatkih Ognjišča, Teodor goduje 9. novembra, ime pa izhaja iz grških besed »Theos«, kar pomeni bog in »doron,« kar pomeni dar. Tako je slovenska oblika imena tudi Božidar, za ženske pa se uporablja ime Božidara ali skrajšano Boža.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice