S prvim novembrom pa se tudi pričenja mesec brk oziroma Movember. Kaj je to?

V podporo preventivni akciji Movember si moški v tem mesecu puščajo rasti brke, s čimer se ozavešča o zdravju in boleznih, ki prizadenejo predvsem moške, kot sta rak prostate in testisov.

Od tod tudi izvira ime, saj gre za zloženko angleške besede 'moustache' (ki v slovenskem prevodu označuje 'brke') in besede november. Gibanje lahko tudi pripomore k večjemu deležu zgodnejšega odkritja in pravočasnega zdravljenja, pri čemer je izrednega pomena tudi pravilen pristop k zdravljenju psiholoških bolezni pri moški in preprečevanje samomorov.

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških, po podatkih spletnih strani Onkološkega inštituta Ljubljana pa tovrstna obolevnost raste pri nas in po svetu. Nevarnostni dejavniki za nastanek so starost, rasa in dednost, petina bolnikov pa ima družinsko obremenitev. Ob koncu leta 2014 je imelo v naši državi rak prostate 11.133 moških.

Člani Movembra zbirajo tudi donacije, ki jih nato namenijo organizacijam, ki so povezane z moškim zdravjem, medtem ko je denar, darovan na globalno spletno stran, namenjen samemu raziskovanju bolezni.

Movember se je začel leta 2003 v Avstraliji in hitro prerasel v svetovno gibanje, saj je v njem registriranih več kot pet milijonov ljudi, ki so skupaj zbrali že več kot 650 milijonov evrov in tako podprli več kot 1300 projektov.

Tagi
Preberite še

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

prerok (nepreverjen)

Zato, da se ne prehladijo in se z brki obvarujejo pred gripo in prehladi.

Starejše novice