Danes je prva od štirih adventnih nedelj, začenja se adventni čas. Ta predstavlja pripravo na božič, drugi največji krščanski praznik. Na adventih vencih po cerkvah in domovih bo danes zagorela prva od štirih sveč.

Ob omejitvah zaradi epidemije novega koronavirusa bo tudi letošnji adventni čas drugačen, kot so ga bili verniki vajeni. Z adventnim časom v katoliški cerkvi začenjajo novo cerkveno leto in neposredno pripravo na božič, s katerim obeležujejo Jezusovo rojstvo.

Znamenje zunanje priprave na božič je adventni venec. Tradicionalno se pri nas v cerkvah in po domovih pripravljajo adventni venci s štirimi svečami, ki se postopno prižigajo vsako od štirih nedelj. Naraščanje luči simbolizira rast dobrega v življenju.

Adventni venec je praviloma spleten iz rastlinja, sveče pa so lahko samo v vijolični ali beli barvi, so zapisali pri Slovenski škofovski konferenci.

Letošnji adventni čas bo zaradi omejitev ob epidemiji novega koronavirusa za vernike precej drugačen kot ponavadi. Škofje vabijo vse katoličane, da okrepijo molitev in vero znotraj svojih družin. Advent naj bo čas tihote, notranjega miru, molitve in spokojnosti, saj je samo tako mogoče resnično doživeti božične praznike.  

Kot piše STA, škofje spodbujajo vernike, naj v času letošnjega adventa med drugim sami izdelajo domače jaslice, ki so nepogrešljivi del slovenske kulturne dediščine, ki že več stoletij zaznamujejo praznovanje božiča. Škofje ljudi spodbujajo tudi, da se v adventnem času spomnijo na uboge, zapostavljene, bolne in osamljene ter s svojimi darovi podprejo delovanje dobrodelnih društev in ustanov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice