V kar 4,5-milijonskem projektu obnove mostu niso našli 160 tisočakov za menjavo vodovodne cevi. Levi breg reke Drave bi v primeru v poškodbe v 24 urah ostal brez pitne vode.

Lani avgusta so na Ptuju odprli prenovljeni stari most, čigar obnova je trajala več kot leto dni in stala 4,5 milijonov evrov. S statično prenovo so mostu podaljšali življenjsko dobo in hkrati izboljšali prometno varnost tako za vozila kot za pešce in kolesarje.

Za obnovo vodovoda se niso odločili

Pri obnovi mostu pa se niso odločili za obnovo vodovoda, ki je bil v ptujski most vgrajen ob izgradnji leta 1958, leta 2001 pa obnovljen z notranjo oblogo. Zdaj je stari vodovod v tako slabem stanju, da bi v primeru poškodbe levi breg Drave v 24 urah ostal brez pitne vode.

»Zakaj do obnove ni prišlo, je meni neznano. Je pa nepojmljivo, zato ker 160 tisoč evrov takrat ne bi smelo predstavljati takega stroška, ki ga občina ne bi zmogla,« se zdaj sprašuje ptujska županja Nuška Gajšek, ki je na eni izmed sej mestnega sveta, takrat še kot mestna svetnica, postavila vprašanje, ali bo v sklopu obnove mostu prenovljena tudi vodovodna napeljava. Odgovor je bil negativen.

Predstavljena možnost zamenjave vodovodne cevi

Na sestanku 27. septembra 2017 so bili po besedah direkcije prisotni predstavniki ptujske občine in komunalnega podjetja, na katerem je bila predstavljena možnost zamenjave vodovodne cevi ob uporabi izvajalčevega visečega odra. Občina in komunalno podjetje sta bila opozorjena, da je skrajni rok za zamenjavo vodovoda v sklopu rekonstrukcije 30. junija 2018, poudarjajo na direkciji.

Direktor Komunalnega podjetja Ptuj Janko Širec opozarja, da so še pred začetkom pridobivanja gradbenega dovoljenja za most v projektne pogoje kot upravljalec z vodovodom umestili tudi obnovo vodovodne cevi. Direkcija se je naposled odločila projekt izpeljati preko sistema vzdrževanja v javno korist in projektnih pogojev niso več upoštevati. »Takrat je direkcija odločila, da obnova vodovodne cevi ni predmet državne, ampak lokalne oblasti. Pri občini so takrat očitno ugotovili, da svojega vira nimajo,« pravi Širec.

Namesto 160 tisočakov, zdaj več kot milijon

Zaradi slabega stanja vodovodne cevi je rešitev nujna. Levemu bregu reke Drave namreč grozi, da v primeru poškodbe na dotrajani cevi v 24 urah ostane brez pitne vode. Občina zdaj skupaj s komunalnim podjetjem išče rešitev in načrtuje izgradnjo nove cevi na sosednjem Puhovem mostu.

A investicija bo neprimerno višja. »Že pri oceni cevi smo na milijonu, potem pa vsi priključki in menjava cevi starega vodovodnega omrežja pa je še kak konkreten milijon zraven,« ocenjuje Gajškova, ki verjame, da bi lahko v treh letih izvedli dobršen del investicije. Širec ob tem dodaja, da bi bilo dobro, če bi že v sklopu obnove starega mostu prenovili tudi vodovodno omrežje, a to po njegovih besedah ne bi prineslo dolgoročne rešitve za povezavo levega in desnega brega.

»V Puhovem mostu je puščen koridor za povezavo levega in desnega brega z novo vodovodno napeljavo. Za nemoteno oskrbo je potrebna povezava na Puhovem mostu,« nekoliko miri nastalo paniko direktor ptujskega komunalnega podjetja.

Toda, če bi v več kot leto dni trajajoči 4,5-milijonski obnovi mostu zamenjali vodovodno cev, ki bi stala dodatnih 160 tisočakov, levi breg Drave zdaj ne bi trepetal pred izgubo pitne vode.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Miki (nepreverjen)

Kako županji ni jasno kdo je kriv!? Saj dobro ve, kdo je bila vladajoča NESPOSOBNA garnitura v tistem času odločanja. Toliko škode ne zmorejo sestaviti vsi predhodni župani, pred Gargamelom z njegovim pribočnikom, skupaj.

krmača (nepreverjen)

DRSC vas je dobro nategnil !!

In reply to by Miki (nepreverjen)

Starejše novice