Parlamentarna preiskovalna komisija po današnjem pričanju Franca Kanglerja predlaga nadzor na mariborski policijski upravi.

Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler se je po današnjem pričanju Kanglerja odločila, da predlaga komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, da na podlagi Kanglerjevih trditev v najkrajšem možnem času opravi nadzor na Policijski upravi Maribor in jim nato poroča o ugotovitvah, piše STA.

Predlog soglasno sprejet

Predlog, ki ga je pripravil predsednik komisije Žan Mahnič, so podprli vsi štirje člani parlamentarne preiskovalne komisije.

Vse je bilo zrežirano

Kangler je danes med večurnim pričanjem pred komisijo podrobno opisal vse policijske, tožilske in sodne postopke zoper njega ter ponovil, da so se očitki izkazali za neutemeljene.

Nekdanji mariborski župan meni, da je bila odmevna kriminalistična preiskava na njegovem domu v Zimici maja 2011 »zrežirana «, kar med drugim kaže dejstvo, da so bile tam takoj zjutraj televizijske kamere. Kangler je prepričan, da je za tem stala takratna notranja ministrica Katarina Kresal. »Šlo je za kup laži in podtikanj, katerih cilj je bil dvigniti v Mariboru ljudi na noge« je dejal.

Bil je sistematičen pregon

Kot poroča STA, je po Kanglerjevih besedah šlo za sistematičen pregon, saj je vsake štiri mesece sledila nova kazenska ovadba. Ob tem naj bi mariborski kriminalisti, tožilci in sodniki posegali tudi po nezakonitih sredstvih. Izpostavil pa je tudi izvedbo hišne preiskave brez njegovih prič in domnevno pristranskost sodnika Janeza Žirovnika, policisti naj bi sami sebi pisali anonimke in nezakonito hranili prisluhe telefonskim pogovorom, tožilci pa naj ne bi sledili sklepom vrhovnega sodišča.

Zahteva pošteno sojenje

Kangler je danes komisiji predložil vrsto kopij časopisnih člankov, policijskih dokumentov, poročil Odbora 2015, mnenj ustavnega sodnika Cirila Ribičiča in drugih dokumentov, ki naj bi dokazovali še vrsto drugih kršitev, in ponovil prepričanje, da se mu je zgodila velika krivica.

»Ničesar ne zahtevam, nobenega privilegija, zaslužim pa si, v skladu z ustavo, da mi pošteno sodijo, predvsem pa pravično. Meni in vsem ostalim v Sloveniji. Vse, kar ste slišali, pa je daleč od pravice ter poštenega in pravičnega sojenja,« je po poročanju STA današnje pričanje pred parlamentarno preiskovalno komisijo zaključil Franc Kangler.

Cerar odločal o tem kar se je dogajalo v pravosodju

Predsednika komisije je še zanimalo, kdo je po njegovih ocenah poleg Kresalove še stal za vsem tem. »Nedvomno je tudi takratni predsednik vlade Miro Cerar soglašal s tem, kar se je dogajalo v pravosodju. Na enem od novoletnih zajtrkov z novinarji se je pohvalil s kazenskimi ovadbami zoper Kanglerja,« mu je odgovoril Kangler.

Sledi nadaljevanje

Zaslišanje Kanglerja se bo nadaljevalo v torek, kjer bodo člani komisije po napovedih določili seznam ostalih prič in ostale nadaljnje korake komisije.

V komisiji sodelujejo le tri opozicijske stranke, saj v koaliciji in Levici svojih članov vanjo niso predlagali. Vsi danes prisotni člani so bili iz vrst SDS.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

krmača (nepreverjen)

Po toliko zavrženih obtožnicah spisanih za enega človeka bi se tudi predsednik države moral zganiti, ne pa da samo štepa ?, v kolikor ne zmore sam mu z veseljem Alenčica pomaga sekati lovke !?

mislimmmm (nepreverjen)

sami smo se dvignili na noge!

Starejše novice