Slika je simbolična.
Slovenijo so zajele obilne padavine, ki ponekod predstavljajo marsikatero oviro. Tudi na Ptuju smo bili deležni močnega deževja, zaradi tega je tudi povečana verjetnost razlivanja manjših vodotokov in rek.

Po podatkih Agencije Republike Slovenije je vodnatost rek po Sloveniji je večinoma srednja, veliko vodnatost ohranjata najbolj Sotla in Ščavnica.

Mura in posamezne manjše reke na Gorenjskem so malo vodnate.

Manjše reke v vzhodnem delu države že naraščajo, vendar ima večina rek ustaljene pretoke. Krka, Kolpa in Unica še upadajo.

Iz Agencije Republike Slovenije za okolje napovedujejo, da bodo čez dan začele naraščati reke v večjem delu države.

To bo najbolj izrazito predvsem v vzhodnem in severovzhodnem delu države, kjer bodo pretoki rek veliki.

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

Zastajanje padavinske vode in razlitje rek

Tudi za torek dopoldan so za to območje napovedane nekatere nevšečnosti. Zlasti v Pomurju, spodnjem Podravju in Posotelju so verjetna razlivanja manjših vodotokov in rek.

Zaradi kombinacije močnejših padavin in predhodne namočenosti tal bo na ravninskih delih Pomurja zastajala padavinska voda. V zahodnem delu države bo vodnatost rek večinoma ostala srednja.

V torek popoldne se bo situacija nekoliko umirila, večina rek po državi bo začela upadati. V sredo bodo reke povsod po državi upadale.

Agencija Republike Slovenije za okolje ob tem dodaja, da bo na vzhodu še vedno prevladovala velika vodnatost rek, drugod po Sloveniji pa bo ta srednja.

Dopoldne bosta ob slovenski obali povišana gladina in valovanje morja. Temperatura večine rek se giblje med dve in devet stopinj Celzija, morje pa dosega 11 stopinj Celzija. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice