Ptujska mestna občina si prizadeva, da bi Ptujčani s prenovljeno mestno tržnico, ki trenutno ne zagotavlja primernih pogojev za izvedbo trženjske dejavnosti in prireditev, pridobili urejen prostor, ki bo središče dogajanja, prodaje domačih proizvodov, kulinaričnih užitkov, prostor za izvedbo različnih prireditev in privlačen kraj za druženje. 

S prenovo mestne tržnice napovedujejo tudi druge spremembe: spremenjen bo prometni režim v tem delu mesta, povečala se bo peš cona, število parkirnih mest se bo zmanjšalo in promet na območju mestne tržnice bo omejen za dostavo in stanovalce. Po obetavnih načrtnih bodo mestno tržnico krasili nov večnamenski objekt za potrebe tržnice, kulture, športa in prireditev, prostor za skladiščenje zložljivih stojnic, skladišča za hranjenje živil, javne sanitarije in manjše število trgovskih lokalov.

Nelagodje med branjevci in branjevkami

Sprehod po mestni tržnici razkrije le peščico branjevcev in branjevk, ki s čemernimi obrazi priznavajo, da je tržnica le še bleda senca nekoč glavnega nakupovalnega središča. Večina o velikopoteznih načrtih mestne občine ne želi govoriti, peščica, ki vendarle spregovori, pa dvomi o izvedbi projekta, saj je veliko obljub o prenovi in njihovih boljših pogojih dela že izpuhtelo v zrak. Občino že desetletja opozarjajo, da je prenova več kot potrebna, vendar se do zdaj ni zgodilo še nič in danes tudi s cmokom v grlu priznavajo, da je njihova prihodnost zelo negotova. 

Ni prodajalcev, ni kupcev

Vsi prodajalci so si enotni, da ni več prodajalcev, sploh mladih. Z leti se je tako tudi manjšala ponudba in kot posledica tega je vse manjša obiskanost tržnice. Veliko konkurenco prepoznavajo tudi v trgovinah na obrobju mesta, ki so dobro založene, z zastonj parkirnimi mesti, česar pri tržnici ni, in jim jemljejo velik del prometa. Čeprav mladi vse bolj poudarjajo pomen zdrave prehrane, ki je kakovostnega porekla, pa prodajalci na tržnici opažajo, da jih k njim ni, da jih večinoma obiskujejo redne, predvsem starejše stranke ali pa turisti, ki ne kupijo ničesar.

Odrinjeni na stran

Omemba prenove mestne tržnice in zaprtje mesta med branjevce prinese veliko nelagodja. Nekateri priznavajo, da se počutijo odrinjene, saj še ne vedo, kje bodo po prenovi stale njihove stojnice. Želijo si tudi, da bi v času gradbenih del občina bolje obvestila javnost o tem, kje so njihove stojnice, da ne bi po nepotrebnem izgubljali strank. Neprijetno jim je tudi ob misli na rušenje stare podobe Ptuja, v katero so zrli dolga desetletja in jih je strah, da bo na koncu preurejen prostor namenjen drugim stvarem. 

Pogreša staro tržnico

Redna stranka na eni izmed stojnic potoži, da bo občina s prenovo »uničila ves promet, obnova ne bo prinesla ničesar. Ni ponudbe, niti se prodajalcem ne splača, ni pravega dostopa do mesta, večinoma se tu sprehajajo turisti, domačini pa kupujejo v večjih centrih«. Pogreša staro tržnico, po kateri se je zaradi raznolike ponudbe z veseljem sprehodila in nakupila polno drobnarij, za katere je doma ugotovila, da jih niti ne potrebuje. 

Mojca Pernat

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice