Na Ptuju sta očitno nekoga dve majhni psički tako motili, da jima je kar na domače dvorišče odvrgel zastrupljene klobase.

Ena izmed zastrupljenih psičk je kmalu padla v nezavest in doživljala hude krče. K sreči zaradi hitrega ukrepanja veterinarja psički nista poginili, policija pa zdaj po sicer mirni soseski išče neznanega storilca, ki ga sumijo kaznivega dejanja mučenja živali.

Psički v groznem stanju

Obe psički je kmalu po zastrupitvi v ambulanti sprejel veterinar Emil Senčar. Bolje jo je sicer očtino odnesla maltežanka, ki je pojedla manj strupa.

»Psički sta bila pripeljani v zelo klavrnem stanju. Psička yorkica je bila praktično v nezavesti, v mišičnih krčih, imela je tudi krvavo drisko. Bela maltežanka je bila malo v boljšem stanju, ker je očitno pojedla manj tega strupa,« pojasnjuje veterinar Emir Senčar. 

Zastruplejni na domačem ograjenem dvorišču 

Obe psički sta zastrupljeno hrano našli na domačem ograjenem dvorišču. K sreči so lastniki hitro opazili, da sta pojedli nekaj, kar ne bi smeli. To naj ne bi bil prvi primer takšne zastrupitve v tej soseski. V Društvu proti mučenju živali Ptuj pa sicer zaznavajo vse več primerov, ko hišni ljubljenčki po naključju pojedo kakšen strup za miši ali celo vrtne polže.

V teh primerih zastrupitve je šlo za nastavljen strup. Psički sta zaužili klobaso narezano na male košče, prepojeno s neznanim strupom. 

»Zelo žalostno je, da si neko privošči take stvari, da gre živali škodovat. Jaz pravim, če je kdo kdaj na soseda jezen, naj sosedu pove svoje, na pa da se na žival spravi in potem žival nastrada zaradi tega. Res žalostno,« pove Kristina Pšajd iz Društva proti mučenju živali Ptuj. 

Kako ukrepati ob zastrupitvi?

Ob vsaki zastrupitvi je zato nujno pravočasno ukrepanje. A veterinarji močno odsvetujejo, da bi lastniki živali posegli po mleku.

»Ko žival poje strup, začne strup učinkovati že po 15 minutah in prihaja do krčev in do bruhanja. Takrat marsikdo vzame mleko in svojega ljubljenčka zalije z njim, kar je velika napaka. Zalivanje z mlekom pomeni, da smo strupu še bolj omogočili pot v organizem in to delovanje katero je. Bolje je zaliti s slano vodo,« svetuje Emir Senčar.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice