Foto: Jure Banfi
Najboljši slovenski boksar še naprej ostaja zvest boksu, želi si ustvariti svojega naslednjika.

Dejan Zavec je končal svojo profesionalno pot, a še naprej ostaja zvest boksu. Zaenkrat še nima naslednika, čeprav je po mnenju Ptujčana talentov veliko. Glavna težava je slabo strokovno znanje ter slabo sodelovanje vseh deležnikov v Sloveniji, poroča STA.

Večina amaterskih boksarjev ima cilj nastopiti na olimpijskih igrah v Tokiu. Slovenije na olimpijskih igrah še ni zastopal noben bokser in tudi za olimpijske igre, ki bodo 2020, so možnosti majhne. 

Slovenski boskarji imajo veliko željo, a je pri mlajši generaciji na večjih mednarodnih prireditvah viden tehnični zaostanek. Zavec je poudaril, da je boks eden najzahtevnejših športov na svetu, zato je nemogoče v enem letu narediti vrhunskega športnika. Potrebno je vsaj pet ali šest let, talentov je veliko, vendar primanjkuje delavcev, poroča STA.

Čeprav je v Sloveniji ogromno borilnih športov, je po besedah Zavca boksarska baza dovolj velika. »Mislim, da je zanimanja dovolj. Prvo je vprašanje kadra, za katerega pa mislim, da premalo vlaga v znanje. Prav na začetku je potrebno največ znanja, kar pri nas najbolj šepa. Ljudi je treba najprej pripraviti. Ring pride na vrsto šele, ko je znanje zadostno. Vsi vidimo, da znanja pogosto kronično primanjkuje in pod temi pogoji je težko priti do uspeha. Če na tem področju zamujaš čas v vrhunskem športu, ne moreš priti do rezultata,« je povedal Zavec.

Zavec je izpostavil, da bi se v Sloveniji moral spremeniti odnos znotraj stroke, zveza bi morala na prvem mestu poskrbeti za strokovnost ter podpreti najboljše. Po besedah Ptujčana so trenutno najbolj perspektivni boksarji pri nas Aljaž Venko, Andrej Bakovič, Gregor Škerjanec in Luka Mejač, še poroča STA.

Še vedno se pojavlja vprašanje, ali se je bolje usmeriti najprej v olimpijski amaterski boks, ali v profesionalnega. Zavec iz lastne izkušnje ocenjuje, da je v profesionalnem boksu večja možnost za uspeh. »Sam v olimpijskem boksu nisem imel prihodnosti. Enako težko je priti do uspeha, a veliko lažje je z marketingom, če šteje vsaka zmaga, kot pa, če se uvrstiš samo v naslednji krog. Če imaš zadaj ekipo, si v profesionalnem boksu prej uspešen,« je povedal Mr. Simpatikus.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice