Kljub pomoči znanih obrazov pa je za starše malega Anžeta strošek terapij, s pomočjo katerih štiriletnik izredno napreduje, še zmeraj previsok.

Na apel k pomoči štiriletnemu Anžetu z Raven na Koroškem, ki zaradi cerebralne paralize potrebuje samoplačniške terapije, se je odzvalo tudi nekaj znanih Slovencev. Svoj prispevek je iz Španije poslal celo nogometni zvezdnik Jan Oblak.

Vendar pa bo mali junak potreboval pri tem še več pomoči. Udeležili smo se ene izmed terapij, na katerih Anže izredno uživa in hkrati tudi napreduje.

Med terapijo se vozi s posebnim kolesom, s terapevtkino pomočjo hodi po štirih in celo stopi v smučarske čevlje. Čeprav govorimo o običajnih gibih za zdravega štiriletnika, pa se Anže sooča z velikim izzivom. Zaradi cerebralne paralize in z njo povezanega povišanega mišičnega tonusa se pri njem razvijajo nepravilni gibalni vzorci.

To nam pojasni tudi nevrofizioterapevtka Petra Timošenko: »Otrok sam ne zmore razviti normalnih razvojnih mejnikov in v bistvu s fizioterapijo od malega to spodbujamo.«

Tako terapija poteka skozi igro, v kateri mora Anže pobirati igrače. Takšni gibi so namreč del posebnih fizioterapevtskih tehnik in čeprav jih zdravstvena zavarovalnica ne krije, poskušata požrtvovalna starša svojemu sinu omogočiti po dve samoplačniški terapiji na teden. In napredek je več kot očiten.

Oče Andrej Peršak tako pojasnjuje: Naredi veliko več stvari, kot pa jih je prej. Tudi z delom doma nato vidimo, da vse skupaj prinese napredek.«

Tako štiriletnika aprila čaka manjša operacija na kolkih, tekom leta pa zahtevnejšega, s katero mu bodo sprostili mišice. Po posegu bo zdravstvena zavarovalnica sicer plačala osnovno rehabilitacijo, medtem ko bosta starša, ki si želita sinu omogočiti pot samostojnosti, morala za strnjene sklope fizioterapij ponovno seči v svoj žep.

Za vsaj štiri sklope takšnih terapij in nujne opornice bo potrebnih skoraj 20.000 evrov.

Anžetu lahko pomagate z nakazilom na posebni račun Rdečega križa Slovenije, s posebnim pripisom Anže Peršak.

  • Prežihova ul. 24, 2390 Ravne na Koroškem
  • Številka TRR: SI56 0247 0001 1329 045 sklic 00 80020.
  • Namen: Anže Peršak

Družini oziroma Anžetu pa bo mogoče pomagati tudi v čistilni dobrodelni akciji s sporočilom Kolesarji5 na 1919. 

Oče se tako zahvaljuje vsem za donacijo, še posebej pa tudi Janu Oblaku in Mateju Špeharju, ki je tudi pobudnik akcije kolesarji smetarji. Za vsak pobrani odpadek bodo kolesarji od pokroviteljev prejeli deset centov, celoten denar pa bo nato namenjen za Anžetove fizioterapije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice