Tudi to pomlad bo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor potekala akcija cenejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu »Zdravo v naravo«.

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolga bo tudi to pomlad poskrbel za dostopnejšo zaščito pred nevarno virusno boleznijo, ki jo prenašajo klopi. V okviru akcije cenejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) »Zdravo v naravo«, ki bo potekala tri zaporedne srede, četrtke in sobote v aprilu, bo cena cepljenja znašala 20 evrov.

Cena bo enotna za odrasle in otroke, za cepljenje pa se je treba naročiti in s seboj prinesti cepilno knjižico (kdor jo ima). Za cepljenje se lahko naročijo tudi prebivalci drugih krajev in tisti, ki imajo osebnega zdravnika izbranega izven ZD Maribor. 

Cepljenje bo v Zdravstvenem doma dr. Adolfa Drolca Maribor potekalo po naslednjem urniku:

- v sredo, 4., 11. in 18. aprila, med 15. in 20. uro v 5. nadstropju enote na Ulici talcev 5, 
- v četrtek, 5., 12. in 19. aprila, med 7. in 12. uro v 5. nadstropju enote na Ulici talcev 5, in
- v soboto, 7., 14. in 21. aprila, med 8. in 15. uro v 1. nadstropju enote na Vošnjakovi ulici 2-4.

Naročila bodo sprejemali po elektronski pošti na naslov [email protected] ali na telefonski številki 030 226 610. Po telefonu bodo naročila sprejemali ob ponedeljkih od 12.30 do 20. ure, ob torkih in petkih od 7. do 14.30 ure, ob sredah od 15.30 do 20. ure in ob četrtkih od 7. do 12. ure. Vse informacije so na voljo tudi na spletni strani www.zd-mb.si.

Za koga je cepljenje primerno?

KME je zelo resna virusna okužba centralnega živčnega sistema, ki lahko za vedno spremeni življenje bolnika in njegove družine. Ker zdravila za KME ne poznamo, cepivo predstavlja edino možnost  zanesljive zaščite pred to boleznijo. Cepljenje proti KME je še posebej priporočljivo za tabornike, zeliščarje, gobarje, čebelarje, igralce golfa, tekače, kolesarje, pohodnike, planince in vrtičkarje, skratka za vse, ki se radi gibljejo v naravi.

Cepi se lahko vsak, otroci že od dopolnjenega prvega leta dalje, cepljenje odsvetujejo le osebam z akutno vročinsko boleznijo in tistim, ki so alergični na jajčne beljakovine ali druge sestavine cepiva. Cepljenje ni primerno tudi za bolnike z avtoimunimi boleznimi ali drugimi boleznimi, ki oslabijo imunski sistem, ter bolnike, ki prejemajo kemoterapijo oziroma biološka zdravila. Stranski učinki cepljenja so redki in blagi, denimo pordelo in boleče mesto injeciranja ali slabo počutje z bolečinami v mišicah, ki hitro mine.  

Cepilna shema

Za celovito zaščito pred KME je treba prejeti tri odmerke cepiva, prva dva v razmaku od enega do treh mesecev, tretjega pa od pet do dvanajst mesecev po drugem. Zaščito proti KME je potrebno obnavljati z osvežitvenimi odmerki. Prvi poživitveni odmerek je potreben po treh letih, nadaljnji pa vsakih pet let oziroma vsaka tri leta za starejše od 60 let.

Razširjenost KME

Statistika kaže, da za KME zboli povprečno 250 Slovencev na leto, kar nas po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije uvršča v sam vrh po obolevnosti. Pri nas so žrtve okužb najpogosteje starejši od 45 let, nadpovprečno pojavnost pa opažamo tudi pri otrocih med 5 in 14 letom. Celotna Slovenija že dobrega pol stoletja velja za endemsko žarišče klopnega meningoencefalitisa, pri čemer je obolevnost najvišja na Gorenjskem, nadpovprečno pa beležimo še na Koroškem, v osrednjeslovenski in celjski regiji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice