V Zdravstvenem domu Ormož so ambulante zaradi porodniškega dopusta dveh družinskih zdravnic in daljše bolniške odsotnosti še enega zdravnika močno obremenjene, posledično morajo bolniki nekoliko več časa čakati na obravnavo.

A kmalu naj bi se položaj izboljšal zaradi skorajšnje vrnitve odsotnega zdravnika in sodelovanja z dispečerskim centrom, poroča STA. 

Direktorica zdravstvenega doma Vlasta Zupanič Domajnko je na težave aprila opozorila župane občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, ki so njegove ustanoviteljice.

»V obdobju april-junij smo se v zdravstvenem domu soočali s pomanjkanjem zdravnikov družinske medicine zaradi nastopa dveh porodniških dopustov zdravnic družinske medicine in dodatno ene daljše bolniške odsotnosti zdravnika družinske medicine,« je za STA pojasnila direktorica.

Trenutno zaposlenih 16 zdravnikov

V zdravstvenem domu imajo trenutno zaposlenih 16 zdravnikov, od tega je pet zdravnikov družinske medicine. A kot rečeno, so trije za daljše obdobje odsotni.

Direktorica je kljub temu optimistična. »Po 20. juniju se zaključi bolniška zdravnika družinske medicine, s septembrom 2019 pa zaključi specializacijo družinske medicine naš specializant in se zaposluje kot specialist v zavodu,« je pojasnila.

FOTO: Arhiv zdravstvenega dom

Problem zaradi odsotnosti

Marca 2020 zaključuje specializacijo še en specializant, aprila in junija 2020 pa naj bi se vrnili v službo tudi obe družinski zdravnici na porodniškem dopustu. »V zavodu imamo tako zaposlenih dovolj zdravnikov. Problem v zadnjih treh mesecih in prihodnjih treh mesecih je trenutna zasedba zaradi odsotnosti (porodniška, bolniška, dopusti, izobraževanja) in sočasnega dela v urgentni službi,« je še povedala direktorica.

Vključevanje dispečerskega centra Maribor

Za delo v dnevni urgentni ambulanti čez poletje zaposlujejo zdravnike, ki so opravili strokovni izpit in čakajo na specializacijo. V dežurno službo se vključujejo po razporedu poleg njihovih zdravnikov še koncesionarka in dva do trije zdravniki iz Zdravstvenega doma Ljutomer ter občasno zdravnik iz Maribora, poroča STA. 

Tudi tu vidijo skorajšnjo razbremenitev. »V službi nujne medicinske pomoči se bomo verjetno razbremenili, saj se z 21. junijem Zdravstveni dom Ormož skupaj z Zdravstvenim domom Ptuj vključuje v enotni dispečerski center v Mariboru,« je pojasnila direktorica.

Po novem bo tako razpoložljive ekipe na klic 112 aktiviral dispečerski center nujne medicinske pomoči v Mariboru. V primeru zasedenosti ormoške ekipe mobilne enote bo na pomoč poslal druge ekipe s ptujskega ali mariborskega območja.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice