Družba DARS bo danes dopoldne predala prometu še zadnji del podravske avtoceste A4 med Draženci in mednarodnim mejnim prehodom Gruškovje.

Slavnostna govornica na uradnem odprtju 5,8 kilometra dolge štiripasovnice bo ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki bo skupaj s predsednikom uprave družbe DARS Tomažem Vidicem tudi prerezala otvoritveni trak.

Avtocestni izsek je namenjen izboljšanju kakovosti življenja

Celoten avtocestni odsek A4 med Draženci in Gruškovjem v skupni dolžini 13 kilometrov je namenjen v prvi vrsti izboljšanju kakovosti življenja ljudi v regiji ter povečanju prometne varnosti. Ker leži na povezavi med dvema mednarodnima prehodoma Šentilj in Gruškovje, pa bo nova avtocesta omogočila tudi nemoten daljinski in mednarodni promet skozi našo državo, poroča DARS. 

S tem bo v celoti dograjena skupno 33 kilometrov dolga podravska avtocesta A4 med Slivnico (Mariborom) in Gruškovjem, ki predstavlja del celovitega vseevropskega prometnega omrežja.

Štiripasovna avtocesta z odstavnima pasovoma

Pogodbeni izvajalec del na odseku med Podlehnikom in Gruškovjem je sarajevski Euro-asfalt, pogodbena vrednost del pa znaša 56,2 milijona evrov z DDV. Naložba v avtocestni odsek se financira iz lastnih sredstev investitorja DARS d.d., sredstev programa Vseevropsko prometno omrežje (TEN-T) Evropske unije, sredstev kohezijskega sklada EU in kredita Evropske investicijske banke.

Gradnja 5,8-kilometrskega odseka med Podlehnikom in Gruškovjem je stekla poleti 2016. Novozgrajena avtocesta, na kateri so trije nadvozi, dva podvoza, 12 mostov in predor Log z galerijo, bo predana prometu kot sodobna štiripasovna avtocesta v normalnem prečnem profilu z odstavnima pasovoma ter priključkom Zakl.

Avtocestni odsek s hitrostjo 130km/h

Avtocestni odsek bo imel enako projektno hitrost 130 km/h kot predhodno že zgrajena in pred enim letom predana prometu prva etapa avtoceste na razdalji 7,3 km med Draženci in Podlehnikom, na katerega se navezuje, z izjemo zadnjih treh kilometrov pred mejnim prehodom Gruškovje, kjer bo hitrost omejena na 110 km/h, poroča DARS. 

Ker bo nova avtocesta »povozila« staro glavno cesto G 1-9, je bila v sklopu investicije med Draženci in Gruškovjem zgrajena nova vzporedna cesta v dolžini 13,9 kilometra kot povezovalna cesta med kraji ob trasi avtoceste in kot dostop do okoliških zemljišč. Doslej je bila v sklopu dokončanja avtoceste med Draženci in Podlehnikom zgrajena že nekaj več kot polovica nove vzporedne regionalne ceste, z otvoritvijo druge in zadnje etape pa se uradno prometu predaja še preostali del regionalne ceste do Gruškovja, po kateri že sedaj poteka promet.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice