Pasji frizer kot poklic v Sloveniji ne obstaja, saj ga lahko brez kvalifikacij opravlja praktično vsak, a Nuša Barbič iz Bakovcev je pred odprtjem svojega salona pridobila mednarodni certifikat iz opravljenega tečaja na Dunaju.

Število pasjih frizerjev lahko seštejemo na prste ene roke, saj veliko ljudi morda niti ne ve, da obstaja tako 'ekostičen' poklic tudi pri nas.

Pravzaprav, če gledamo strogo formalno, dejavnosti ne moremo najti v standardni klasifikaciji dejavnosti, niti kot poklica v standardni klasifikaciji poklicev, ampak Nuša Barbič iz Bakovcev, ki ima Pasji salon Pasja Radost je zagotovo pasja frizerka. To navsezadnje dokazujeta tudi diplomi, ki visita na steni njenega salona. Nuša se je namreč leta 2016 odločila, da se poda na to sila zanimivo pot, in ne glede na to, da ji tega niti ne bi bilo treba, se je odpravila za prijateljico Zalo na Dunaj, kjer sta opravile tečaj in šele nato je odprla svoj pasji salon.

»V dveh tednih smo opravili 80 ur, večinoma praktičnega pouka, na dokaj individualni ravni. Bile smo štiri učenke in trije učitelji, cel dan smo praktično strigli pse,« pravi Nuša, ki je za to, da je sedaj mednarodno certificirani pasji frizer, odštela okoli 2000 evrov. 

Najbolj se spominja trenutka, ko so na tečaju strigli kraljevega pudlja, kolegica pred njo se je z njim mučila več kot pol ure, sama pa je nato z njim opravila v pičlih treh minutah.

»Učitelj me je vprašal, če sem ga hipnotizirala. Takrat sem vedela, da je to pravi poklic zame«

Pridobljena certifikata na tečaju za pasjega frizerja

Težavni začetki, doživela že marsikaj

Začetki so bili težki, že vložek v opremo je bil visok nekaj tisoč evrov, ampak imela je podporo družine in sedaj lahko reče, da je že dokaj izkušena pasja frizerka s solidnim naborom stalnih strank. V štirih letih svoje dejavnosti se je srečala z najrazličnejšimi primeri, od zelo agresivnih psov, ki jih morajo med striženjem držati lastniki, do psov, ki so alergični na vse, pa tudi s tistimi bolj žalostnimi primeri zelo zanemarjenih psov, kjer so lastniki bili zreli za prijavo na inšpekcijo

»Zelo vesela sem, ko vidim napredek. Zelo pomembno je namreč sodelovanje med frizerjem in lastnikom, da tudi lastniki doma skrbijo za svojega psa, saj jaz v tistih nekaj urah po več mesecih zanemarjanja psa ne morem delati čudežev,« priznava frizerka, ki sicer dodaja, da ljudje doma težko nudijo takšno nego psu, kot jo je deležen pes v pasjem salonu. 

Kritiko rada sprejme, saj lahko le tako izve, kaj je delala narobe in odpravi napake. »Najhuje je, če mi stranka ne pove, zakaj ni bila zadovoljna, se ne vrne nazaj in hkrati širi slab glas o meni naprej,« razloži.

V pasjem salonu so na voljo tudi razni šamponi in ostali negovalni pripomočki

Pasji frizer kot nuja za vsakega psa

Časovni potek njene storitve je odvisen od velikosti psa in vrste storitve. Za majhne pasme potrebuje do dve uri in pol, za srednje do tri ure in za večje pasme vse do štiri ure. Na dnevni ravni lahko tako lahko "sfrizira" okoli tri pse. Meni, da se vse več lastnikov psov zaveda, da je storitev potrebna in si želijo imeti urejene pse. Obisk frizerja je sicer priporočljiv na štiri do šest tednov.

»Vsak pes potrebuje frizerja, če že ne striženja pa potrebuje nego. Včasih, ko so psi živeli v divjini in večinoma zunaj, je bilo seveda drugače, sedaj pa živijo v drugem okolju in so se njihove potrebe spremenile, ravno tako pa so pasme drugače vzrejene,« pojasnjuje pasja frizerka, ki pravi, da veliko strank dobi tudi glede na ustna priporočila, nekateri pa se za njene storitve odločajo, ker jim nega psa doma vzame preveč časa ter energije.

Poleg tega še poudarja, da je nega psov nujna predvsem iz zdravstvenega vidika, saj lahko pride celo tako daleč, da se pes ne more normalno premikati, zaradi predolgih krempljev pa lahko pride tudi do deformacije sklepov.

Pasja frizerka v akciji

Pes ni človek in ambicije za naprej

Verjetno je lažje ostriči človeka, kot psa, meni Nuša. Psi namreč potrebujejo različno nego, so tudi različne pasme in različni karakterji, eni samo ležijo in jih le s težavo premika, spet drugi pa so zelo ubogljivi in se hitro navadijo. Kot pravi, je priporočljivo, da pridejo k frizerju že kot mladički, da se lahko navadijo na frizerja in spoznajo vse zvoke in pribor ter se prepričajo, da jim to ne predstavlja nobene nevarnosti. 

»Psi se tako celo svoje pasje življenje navadijo na to, meni pa je lepo gledati, kako rastejo in se razvijajo in na nek način postanem njihova najboljša prijateljica,« razloži Nuša, ki vseskozi spremlja trende na svojem delovnem področju in osvaja različne stile striženja, svoje pasje stranke pa včasih celo sanja, saj so venomer v njenih mislih.

Epidemija koronvirusa je zaustavila tudi njeno dejavnost, za škarje pa je ponovno lahko poprijela 4. maja, čeprav priznava, da so stranke ves čas pritiskale na njo, da bi sprejela kakega psička. Sedaj se je vzpostavilo nazaj normalno stanje, v začetku je bil precejšen naval, kar se samega dela tiče, pa se prav veliko ni spremenilo, saj je dejansko že prej večino časa zaradi pasjih dlak uporabljala zaščitno masko. 

»Čakalna doba je nekje 3 dni do en teden, se pa prilagodim vsaki stranki, tudi za vikend vzamem psa, če je potrebno,« pravi in še pove, da sta se v zadnjem obdobju na trgu pojavili dve novi frizerki v njeni okolici, skupno pa jih je v Pomurju vsaj pet, ki nudijo storitve pasjega frizerstva. 

Njen salon se imenuje Pasja Radost, kar spominja na priljubljeno klobaso, ampak sama želi preseči to primerjavo, zato tudi načrtuje zagon še določenih drugih dejavnosti na področju štirinožnih ljubljenčkov. Kaj točno, naj ostane za zdaj še poslovna skrivnost.

Pasji salon Pasja Radost

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice