V le nekaj dneh je na vzhodu Slovenije skokovito naraslo število okuženih s koronavirusom, žarišče okužb je Ljutomer oziroma tamkajšnji dom starejših občanov. Svojci stanovalcev zmedeni in brez pravih informacij.

Minuli petek so v ljutomerskem domu starejših zabeležili prva dva pozitivna primera, do danes jih je skupno že 33, od tega sta najmanj dve okužbi potrjeni pri dveh zaposlenih.

Pogovarjali smo se s Suzano Kolbl, ki ima v Domu starejših Ljutomer svojega očeta, s katerim se vsak dan sliši po telefonu.  

Ostaja veliko nejasnosti

Kolblova pravi, da je zmedena in v negotovosti, saj so od petka, 13. marca, ko so jih iz doma obvestili, da ne smejo več prihajati na obisk v dom, informacije o dogajanju v domu zelo skope. Sicer je klicala v dom, kjer so jo potolažili, da se njen oče dobro počuti, vendar še vedno ne ve, kaj naj narediti.

»Begajo me informacije, da jih naj tisti, ki imajo radi svoje starše, vzamejo iz domov. Rada imam svojega očeta, vendar sem zmedena, kaj storiti. Ali ga vzeti domov ali ga pustiti tam? Če ga vzamem domov … Ne vem, če je v tem trenutku okužen ali ne. Doma smo svojci, otroci, dojenčki. Ali imamo potem večje možnosti, da se tudi mi okužimo. Ali ga pustim tam, pod kakšnimi pogoji je tam, ne vem, glede na to, da je nepokreten,« se sprašuje. 

Zanima jo, ali so vodilni v domu storili vse, kar bi morali, ni ji jasno, zakaj je ravno v ljutomerskem domu prišlo do take nenadne eksplozije okužb. Zato se porajajo številna vprašanja: »Se je to vedelo že prej, pa se nam ni povedalo, so sprejeli vse ukrepi, ki bi jih morali?« 

»Mi, kot svojci, nismo smeli prihajati v dom, na drugi strani pa slišimo, da nekateri še prihajajo v dom po hrano, da so se nekateri stanovalci prosto gibali po mestu. Te stvari nas vse begajo,« opozarja. 

Zdrave na novo lokacijo

Obrnili so se tudi na županjo, ki jim je pojasnila, da skušajo urediti, da bi zdrave stanovalce premestili na drugo lokacijo.

»Da bi tiste, ki še niso okuženi premestili na novo lokacijo, se mi zdi zelo pozitivno, in sem takoj za,« pravi. 

Spomnimo, da so danes pristojni opravili ogled hotela Bioterm Mala Nedelja opravili. Ocenjevali so primernost hotelskih sob za premestitev zdravih stanovalcev iz doma starejših v hotel.

Po naših informacijah so hotel ocenili kot primeren za selitev, ki naj bi bila mogoča za 15 do 20 stanovalcev doma v Ljutomeru. Pred selitvijo bodo morali soglasje za začasno premestitev podati še svojci in vodstvo doma naj bi njihova soglasja že pričelo pridobivati.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice