Na tiskovni konferenci v MuziKafeju na Ptuju so organizatorji predstavili program prihajajočih Dnevov poezije in vina.

Festival Dnevi poezije in vina bo zavod za založniško dejavnost Beletrina v sodelovanju s številnimi partnerji pripravil med 18. in 24. avgustom na Ptuju, pa tudi v številnih drugih krajih po Sloveniji, v Avstriji in na Madžarskem. Ogrevanje v festival predstavljajo Večeri pred Dnevi. Pesniškim branjem in glasbi bo od 18. do 20. avgusta mogoče prisluhniti v Petanjcih, Ljutomeru, Krškem, Radovljici, Selcah, Svetem Andražu v Slovenskih goricah, Zgornji Kungoti in v Ljubljani.

V sredo, 21. avgusta, se bo začelo zares; dogajanje se bo preselilo na Ptuj. Festival se bo uradno odprl z branjem Odprtega pisma Evropi avtorja Ilije Trojanowa. Sledili bodo pogovori, zasebna in velika pesniška branja, pesniški dovoboji, pesniška promenada, pesniški slam, poezija za zajtrk, Hude pokušnje, vinska delavnica s kvizom, polnočni performans Teatra III z gosti, pravljično-poetične urice in Kino vrtiček za otroke in tako dalje.

Obetajo se tudi glasbeni koncerti, nastopile bodo glasbene skupine Orlek, Matter, Pliš in Počeni škafi. Celoten program je na voljo na novi spletni strani festivala in v zloženkah.

Vodja festivala Aleš Šteger je poudaril, da gre za nišni pesniški festival, ki pa je jasno pozicioniran v evropskem kontekstu: »Velik poudarek dajemo mednarodnemu povezovanju, s ciljem vzpostaviti osnovo gostovanja predvsem mlajših pesnic in pesnikov. Lahko rečemo, da se je Ptuj v desetih letih razvil v stičišče mednarodne poezije.«

Vodja festivala Dnevi poezije in vina Aleš Šteger

Festival je iz leta v leto programsko razkošnejši. Letos se bo zvrstilo več kot 60 raznolikih dogodkov, nastopilo bo več kot 250 ljudi, na Ptuj bodo prišli literati iz kar 16 držav sveta. Letošnji častni gostje festivala bodo srbska pesnica Radmila Lazić, kitajski pesnik Bei Dao in Ilija Trojanow, avtor Odprtega pisma Evropi, ki ga bo prebral na otvoritvi festivala. Poezija v fokusu bo Nemčija.

Festival Dnevi poezije in vina vsako leto privabi skoraj 10.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Festival nosi že zaporedno številko 23, Ptuj pa ga gosti desetič.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice