V zadnjem tednu so slovenske reke, morje in jezera terjale kar tri človeška življenja. Zato se je z opozorili in navodili za varno kopanje oglasil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Kot so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kopanje v površinskih vodah priporočajo le tam, kjer se spremlja kakovost kopalne vode, to je na naravnih kopališčih in kopalnih območjih, ki so vključena v državni monitoring.

Soboško jezero brez statusa kopalne vode

Skladno z zahtevami evropske in naše zakonodaje za kopalne vode je v Sloveniji trenutno določenih 48 kopalnih voda na površinskih vodah - 30 kopalnih območij in 18 naravnih kopališč. To so odseki na rekah, jezerih in morju, ki izpolnjujejo zakonsko določene kriterije za površinske kopalne vode in na katerih se sicer običajno kopalci zbirajo v večjem številu.

Naravnih kopališč je 18 in imajo upravljavca, ki zagotavlja varnost in urejenost kopališča: prisotnost reševalcev iz vode, označbe kopališča - ograjene vodne površine, dostopi v vodo, sanitarije, prva pomoč in drugo, dodatne ponudbe. 

Kopalnih območij je 30, nimajo upravljavca in ne reševalcev, zato je glede poškodb in utopitev kopanje na lastno odgovornost.

Na ostalih, nenadzorovanih površinskih vodah kopanje Nacionalni inštitut za javno zdravje odsvetuje.

Na seznamu kopalnih voda tako ni Soboškega jezera, kjer je včeraj prišlo že do druge utopitve v manj kot mesecu dni. Kot so potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, se monitoring tam ne izvaja, s vprašanji glede morebitnega postopka pridobitve, pa smo se obrnili tudi na Agencijo Republike Slovenije za okolje. Na njihove odgovore še čakamo.

Tako na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, naj nikar ne hodimo v vodo pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog.

Prav tako morajo biti izredno previdne osebe z določenimi kroničnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen ali bolezni srca in ožilja. Ti kronični bolniki naj upoštevajo navodila zdravnika. Osebe, ki so v zadnjem tednu imele drisko, imajo na koži rane ali akutna vnetja, vnete oči, ušesa ali prehlad, pa naj se kopanju popolnoma odrečejo.

Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje, da pred vstopom v vodo preverimo njeno temperaturo. V vodo nikoli ne stopamo nenadno, pregrete osebe se moramo v vodo spustiti postopoma in previdno. Pri nenadnem vstopu v hladno vodo lahko pride do motnje koordinacije in izgube nadzora nad dihanjem, nastopi lahko tudi pohladitev in izguba zavesti, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Vsak naj plava glede na svoje plavalno znanje in naj nikar ne podcenjuje moči tokov, brzic in valov, še opozarjajo in odsvetujejo, da se na plavanje odpravimo sami.

Kopanje po večjih nalivih na naravnih kopališčih je prav tako odsvetovano, saj obstaja možnost večjega nenadnega onesnaženja vode in vdora odplak. Po nalivih obstaja tudi večja nevarnost utopitve zaradi povečanega pretoka vode.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice