Miran Senčar je v sredo napovedal referendum za prenovo tržnice, po sestanku z vodji svetniških skupin pa si je premislil.

Arhitekturna zamisel, po kateri naj bi pri evropsko sofinancirani prenovi ptujske mestne tržnice posekali vsa drevesa na tržnici, je naletela na številna nasprotovanja. Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar je v sredo prišel z idejo, da bi se na to temo izvedel referendum, a si je, po popoldanskem sestanku z vodji svetniških skupin premislil in bo nadaljeval projekt, poroča STA.

Civilna iniciativa je zbrala že okoli 3500 podpisov tistih, ki nasprotujejo sečnji starih cigarovcev na mestni tržnici. Ptujski župan se je večkrat srečal s pobudniki, a je vseeno nadaljeval s projekti, nato pa si je v sredo premislil in napovedal možnost referendum.

"Naj Ptuj na najbolj demokratičen način odloči, ali bomo uredili mestno tržnico in tako peljali mesto naprej, da zaživi kot turistični biser in prijazen dom vseh nas. Da ga spremenimo v skladu z našo skupno vizijo in da ob tem na razumen način izkoristimo priložnosti evropskih sredstev," je zapisal Senčar ter dodal, da bo mestemu svetu predlagal razpis referendum o ureditvi mestne tržnice. 

Soočenje argumentov

Župan meni, da bi to bila priložnost, da bi zagovorniki ureditve mestne tržnice in njeni nasprotniki soočili argumente med najbolj merodajnim forumom – meščani in meščankami Ptuja. Poudaril je, da je sam ljubitelj dreves, a zaradi argumentov ostaja zagovornik preobrazbe mestne tržnice v turistično, prireditveno, trgovsko in družabno srce mesta. Želi si nadaljevanja projekta, s katerim bodo ustvarili privlačen mestni prostor za različne vsebine, ob tem pa postavili 14 novih dreves.

Senčar si je po sestanku z vodji svetniških skupin v mestnem svetu ponovno premislil. Na svojem Facebook profilu je zapisal, da so se na sestanku seznanili z različnimi možnostmi, med drugim tudi z idejo o referendomu, a se je večina strinjala, da postopke urejanja mestne tržnice nadaljujejo po začrtani poti.
Njegova pobuda o referendum je naletela na nasprotovanje med tistimi, ki so nasprotniki sečnji dreves, kot tudi med tistimi, ki podpirajo načrtovano prenovo.

Civilna iniciativa nasprotuje referendumu

Civilna iniciativa Ohranimo drevesa na ptujski tržnici nasprotujejo ideji o referendumu, ker ne želijo, da bi zanj zapravljali denar občanov, namesto da bi župan odločanje o drevesih najprej uvrstil na sejo mestnega sveta. "Še enkrat poudarjamo, da nikoli nismo problematizirali ali zavirala projekta ureditve tržnice, zavzemamo pa se za ureditev, ki bo vključevala obstoječa drevesa - torej za ustrezno spremembo v samem projektu, ki jo je glede na strokovna mnenja povsem mogoče izpeljati," so zapisali pobudniki. 

Površina dreves na 1800 kvadratnih metrih

Lansko leto je ptujska občina na javnem natečaju za ureditev mestne tržnice izbrala projekt Arhitekture Krušec, ki med drugim predvideva ukinitev tranzitnega prometa v mestnem središču, s tem pa širitev prostora za pešce in kolesarje. Prav mestna tržnica naj bi postala središče družabnega življenja v najstarejšem slovenskem mestu. V prenovljeno območje bi bilo vključili več zelenih površin, kot jih ima tržnica sedaj, površino drevesnih krošenj naj bi po zagotovilih občine s 1100 povečali na kar 1800 kvadratnih metrov. Naložba je ocenjena na 4,8 milijona evrov, od tega bo Mestna občina Ptuj 80 odstotkov denarja črpala iz CTN mehanizma evropskih nepovratnih virov, še poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice