Včeraj so se na Ptuju srečali župani in direktorji kmetijskih zadrug. Osrednja tema pogovora je bil odnos slovenske družbe do kmeta in kmetijstva.

Ptujski kmetijsko-gozdarski zavod je gostil župane in direktorje kmetijskih zadrug z območja Spodnjega Podravja, še pred tem pa opravil sejo sveta zavoda, na kateri so govorili o analizi stanja kmetijstva v lanskem letu ter o problematiki poplavljanja Drave. 

Srečanja se je udeležil tudi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič, ki je, kot piše STA poudaril pomen dobrega sodelovanja med lokalnimi skupnostmi in kmeti.

"Žal se dogaja, da velikokrat pridemo na različne bregove, tudi zdaj, ko občine sprejemajo odloke o nadomestilu za nepozidana stavbna zemljišča. To je za kmeta dajatev, kakršne nekoč v marsikateri občini niso poznali ali so jo poznali v zelo blagi obliki," je opozoril Zupančič.

Po mnenju zbornice bi morali upoštevati dejansko rabo zemljišč, kmetijsko zemljišče, naj bo obdavčeno kot kmetijska dejavnost in ne kot gradbena ali stavbna zemljišča. Po besedah Zupančiča je to le ena od stvari, ki bi pomagala pri preživetju in razvoju kmetijstva.

Lansko leto v znamenju vremenskih ujm

Predvsem vzhodni del države so v lanskem letu zaznamovale vremenske ujme, ker je bilo kar nekaj težav s točo, sušami in jesenskim poplavljanjem Drave. 

PREBERITE ŠE:

Na področju poljedelstva in mlekarstva je opaziti stabilnost, nizke cene na področju govedoreje, pa kažejo na krizo v živinoreji.

Ohranjati vse kmetijske panoge

Po besedah Zupančiča bo letošnj leto v znamenju vstopa v skupno kmetijsko politiko za obdobje 2020-2027 in prehodnega obdobja, ki so ga pričakovali že lani, a je prišlo do zamude zaradi evropskih volitev in sestavljanja Evropske komisije. Kot je dejal, bo potrebnih veliko usklajevanj.
 

"Seveda si želimo vse kmetijske panoge, s katerimi se kmetje ukvarjajo, ohranjati, saj Slovenija potrebuje ves spekter, a se bojim, da bo za razvojne potrebe tega denarja premalo, saj bo že zaradi brexita na voljo manj evropskih sredstev. Zato bo velik izziv, kako oblikovati ukrepe, da ne bomo pretirano zanemarili kakšnega pomembnega kmetijskega področja," je dodal prvi mož zbornice.

Ob tem je še spomnil, da med sogovorniki z drugih področij vselej obstaja nekakšno sočutje do kmetijstva, a ko je potrebno za to kaj narediti, je to nekje daleč zadaj in se ga pri različnih ukrepih vse manj upošteva. To se je še posebej izrazito pokazalo lani pri reševanju težav rejcev zaradi napadov zveri, nenazadnje tudi pri počasnem iskanju rešitev za kmete ob vse bolj pogosto poplavljeni reki Dravi.

Z letom 2019 zadovoljni, a ne navdušeni

Direktor ptujskega kmetijskega zavoda Andrej Rebernišek je dodal, da so z letom 2019 načeloma zadovoljni, čeprav ne morejo biti navdušeni. Za pridelke je bilo ugodno leto, a je prav Ptuj z okolico poleti prizadelo neurje s točo, zaradi česar so bili na nekaterih območjih izpadi bistveno večji.

Glede problematike poplavljanja Drave je izrazil veselje, da odgovorni aktivnosti zdaj vendarle peljejo nekoliko hitreje. Zavod je pripravil strokovna izhodišča, kako reševati težave, zato pričakuje, da bi letos lahko sprejeli celovit dokument za ukrepanje, nato pa bi v letih 2021 in 2022 začeli celovito sanacijo stare struge.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice