Župani občin Spodnjega Podravja so se na včerajšnjem kolegiju v Majšperku seznanili z aktualnim stanjem glede gradnje urgentnega centra na Ptuju.

Ptujsko občino so pooblastili, da predlaga predstavnika v gradbeni odbor. Potem ko so izvedeli, da začetka gradnje ne bo pred naslednjim letom, so državo znova pozvali, da zagotovi dodaten denar, poroča STA. 

Razveljavljen razpis za izvajalca del

Direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah je županom podrobno predstavila dogajanje v zadnjih nekaj mesecih, ko je bil med drugim razveljavljen razpis za izvajalca del. Nanj je sicer prispela ponudba, ki pa je za več kot dvakrat presegla ocenjeno vrednost projektanta v višini 3,4 milijona evrov.

Ker je vmes Kolektor Koling vložil zahtevek za revizijo, je bolnišnica v soglasju z ministrstvom za zdravje razveljavila razpisni postopek, poroča STA. 

Za proračun urgence še vedno zagotovljenih 2,5 milijona evrov

Na sestanku s predstavniki zdravstvenega ministrstva so jim po besedah Užmahove povedali, da je za ptujsko urgenco v proračunu še vedno zagotovljenih dobrih 2,5 milijona evrov, načrte urgentnega centra pa morajo prilagoditi metodologiji, ki je bila odobrena za urgenco tipa C3.

To po besedah nove direktorice pomeni racionalizacijo projekta, s čimer so se začeli ukvarjati takoj, ta teden pa so prejeli novo oceno projektanta, ki za enak projekt, kot je bil mišljen ob prvem razpisu, znaša 5,5 milijona evrov.

Od države je odvisno kako hitro se bo gradnja lahko začela

Užmahova, ki takšno številko ocenjuje kot realno, je županom povedala, da bodo v najkrajšem možnem času skušali priti do novega ministra za zdravje, saj je le od države odvisno, ali in kako hitro se bo gradnja lahko začela. Direktorica meni, da projekt vseeno ne bi smel biti ogrožen, saj nenazadnje že potekajo arheološke raziskave, se bo pa za določen čas vseeno preložil, poroča STA. 

Občine in lokalna podjetja pomagali zbirati manjkajoči denar za urgenco

Ptujski župan Miran Senčar o manjkajočih dveh milijonih evrov pravi, da so župani v regiji jezni in razočarani, saj je za njih nesprejemljivo, da pride do tako visokega razkoraka, pri tem, da so tudi občine in lokalna podjetja pomagale zbirati manjkajoči denar za gradnjo urgence.

»Nikjer drugje v Slovenije občani in občine niso morali prispevati denarja za gradnjo urgentnega centra. Mi smo naredili dovolj, da urgenco dobimo. Zdaj na potezi ni toliko ministrstvo za zdravje kot vlada, ki lahko problem reši na eni sami seji vlade in odloči, da Ptuj dobi urgentni center,« je dejal Senčar.

Strokovni vodja ptujske bolnišnice Teodor Pevec je opozoril, da nihče drug kot bolnišnica v regiji ne more zagotavljati urgentne službe, saj je tako urejeno tudi povsod drugod po Sloveniji. »Kot zdaj kaže, je urgentni center na Ptuju relativno ogrožen. Če se ministrstvo iz kakršnegakoli razloga odloči, da teh dveh milijonov ne bo dodalo, imamo veliko težavo,« je bil jasen Pevec.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice