Ptujska županja je prejela odgovor Generalnega finančnega urada, glede poziva proti premestitvi ptujskih inšpektorjev v Maribor.

V odgovoru je ponovno pojasnila svoje protiargumente in Finančni urad Republike Slovenije nagovorila, da še enkrat premislijo o premestitvi, katera je po njenem mnenju nesmiselna. 

Poziv županje objavljamo v celoti.

»Spoštovani, prejeli smo odgovor Generalnega finančnega urada z dne 14. 1. 2019, v katerem zagovarjate smotrnost centralizacije finančne uprave ter negirate naša dejstva pri javnem pozivu proti premestitvi ptujskih inšpektorjev v Maribor.

V odgovoru poudarjate racionalnost, učinkovitost ter optimalnejšo izvedbo nalog inšpekcije, pri tem pa nas žal ne seznanite s točnimi dejstvi, ki bi potrdili vaše navedbe. Prav tako ne podate odgovora, zakaj bi bila selitev inšpektorjev v Maribor učinkovitejša, saj so inšpektorji zadnja tri leta po reorganizaciji normalno opravljali naloge s Ptuja.

Menimo, da je zaradi izvajanja davčnih inšpekcijskih nadzorov pri zavezancih pomembno, da inšpektorji ostanejo na Ptuju, saj pokrivajo širše ptujsko-ormoško območje, kar največ pripomore pri racionalizacij stroškov delovanja FU. V duhu spoštovanja delovne zakonodaje je treba prav tako upoštevati dejstvo, da bi s preselitvijo inšpektorji potrebovali krepko več kot eno uro do delovnega mesta v Mariboru.

V zvezi z vašo navedbo, da nameravana selitev ptujskih inšpektorjev v Maribor ne pomeni centralizacije, ker se bodo naloge opravljale na enak način kot doslej, se sprašujemo po smotrnosti selitve. Stroški najema na Ptuju se ne bodo zmanjšali, saj bo tukaj še naprej delovalo nekaj uslužbencev, prav tako ni bilo pojasnjeno, da se bodo za inšpektorje po selitvi v Maribor izboljšali delovni pogoji.

Izpostaviti želim stališče, ki ga zagovarjam tudi kot predsednica Delovne skupine za decentralizacijo storitev države Skupnosti občin Slovenije. Župani namreč opažamo, da se v različnih lokalnih okoljih vse pogosteje ukinja državne institucije, med katerimi so tudi finančni uradi. Takšna centralizacija je po našem mnenju v navzkrižju s ciljem omogočanja enakega dostopa vseh prebivalcev do javnih storitev. Centralizacija tudi siromaši številna lokalna okolja in s tem povzroča neenakomeren razvoj države.

Slednje zajema širši spekter življenja in razvoja lokalne skupnosti, ne le golega izračuna potnih stroškov. Takšne odločitve imajo lahko širše negativne, celo škodljive učinke za lokalno okolje. Preselitev določene delovne skupine ljudi pomeni tudi, da bodo ti primorani opravljati nakupe, storitve in druge vsakdanje opravke drugje. Z nadaljnjo centralizacijo se bo to samo še povečevalo, kar bo na drugi strani povzročilo, da se bo na Ptuju zmanjševala kupna moč, posledično pa lahko pripelje do tega, da bodo številni trgovci in drugi gospodarski subjekti primorani zapreti svojo dejavnost. S tem bomo na dolgi rok izgubili številna domača delovna mesta.

Pozivamo vas, da še enkrat razmislite o smotrnosti premestitve ptujskih inšpektorjev s Ptuja v Maribor. Mestna občina Ptuj bo vedno podpirala angažma vseh, ki zagovarjajo decentralizacijo državnih institucij, in si prizadevala za enakomeren razvoj države, ki vključuje, ne izključuje.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice