V najstarejšem slovenskem mestu danes poteka pokop pusta in s tem zaključek Kurentovanja, ki je trajalo ves mesec.

Marsikje po Sloveniji na pustni torek pripravljajo povorke in druga rajanja, a le na Ptuju s tem praznikom živi celo mesto. Trgovine in drugi lokali delajo le do 12. ure, tudi mestna uprava dela le dopoldne. Ne le otroci, tudi odrasli se po ulicah sprehajajo v maskah in se predajajo norčavemu pustu. V najstarejšem slovenskem mestu razmišljajo celo, da bi pustni torek uzakonili kot praznik in dela prost dan. 

Vsi zaposleni na ptujski mestni upravi so se danes našemili v stare rimljane, županja pa je v vlogi rimske cesarke poslušala njihova poročila. Najbolj je bila vesela zlata, ki ga je prinesel oddelek za finance. 

»Ja to je že pri nas rutina, počasi bomo zahtevali kar zakonsko ureditev, da se to dogovori na nekem višjem nivoju, da se ne bomo vsako leto o tem pogovarjali,« je povedala Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj. 

Delo v maskah

Dopoldne delo poteka v maskah, a nič manj intenzivno kot sicer in le danes je v mestu dovoljeno okoli županje vihteti z noži. Izredne razmere potrjuje tudi dejstvo, da se v večini trgovin in drugih lokalov, ki smo jih obiskali, že opoldne zasliši zvok ključavnice.

Preverili smo, ali stranke zgodnja ura zaključka delovanja inštitucij kakor koli moti?

»Niti ne, niti ne, so pa stranke take dobre, ki so nam tudi kakšne krofe prinesle,« je povedala Andreja Žmaher iz potovalne agencije. 

Opoldne je vrata zaprla tudi večina ptujskih lekarn, osrednja dežurna lekarna pa je delovala nemoteno.

»Pravzaprav kar se dela tiče nič posebnega, samo to, da mi zgledamo majčkeno drugače. Pacienti dobijo zdravila tako kot vsak drugi delovni dan,« nam pove Darja Potočnik Benčič, direktorica Lekarn Ptuj.

Sonce nad starim mestnim jedrom pa je medtem vabilo na ulice in praznično nazdravljanje, kot uvod v divje večerne zabave. Ob gostih so bili danes našemljeni tudi zaposleni v strežbi. In prav takšno vzdušje na pustni torek v najstarejše slovensko mesto privablja tudi vse več obiskovalcev iz drugih krajev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice