Čas je, ko po ulicah in domačih vrtovih diši po pečenih kostanjih, prsti pa očrnijo od luščenja sajastih lupin.

Slavko Črešnik s Turistične kmetije Črešnik je poskrbel za to, da bo vse do 10. novembra po Ptuju dišalo po pečenih kostanjih. Za majhno merico boste morali odšteti tri evre, za veliko pa pet evrov. Z ženo Suzano pa že vrsto let skrbi, da po mesto diši še po drugih domačih dobrotah. V njihovi ponudbi na trgu lahko najdete še domače bučno olje, domači kruh in potico, mošt, kekse in rezance ter različne mesne izdelke.

Skupna teža plodov ne sme preseči dveh kilogramov

Če pa se odločite oditi v gozd in kostanje nabrati sami, pa ne pozabite na morebitne prepovedi in predvsem na dovoljeno količino nabranih plodov, katerih skupna teža ne sme preseči dveh kilogramov. Ko pa si boste zaželeli speči kostanj doma, le ne pozabite na dolg (ne preglobok) zarez čez jedro kostanja, da predrete lupino, in primeren, močen ogenj s čim bolj razgreto posodo.

Kostanj ima tudi zdravilne učinke

Že v 19. stoletju so skorjo uporabljali pri vročičnih obolenjih, driskah, malariji in kožnih boleznih, cvetove pa za krepitev telesne odpornosti. Je namreč izredno hranilen in zdrav za organizem, saj ima visoko energetsko vrednost in je bogat s koristnimi mineralnimi snovmi. Plodovi kostanja naj bi zdravili krčne žile in blažili razne driske. Uporabno pa naj bi bilo tudi listje, ki se v zdravilstvu uporablja za zdravljenje dihalnih in želodčnih bolezni. Tako posušeno listje zdravi oslovski kašelj, bronhitis, astmo, revmo in artritis. V prihajajočih hladnih dneh pa ne pozabite na kostanjev med, ki pomaga proti nabranemu stresu, depresiji in agresivnemu razpoloženju, hkrati pa z jutranjo žličko na tešče in eno večerno pospešuje razstrupljanje telesa.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

financiranje p… (nepreverjen)

financiranje posameznikov

Našel sem se nasmeh zahvaljujoč temu gospodu Tetičkoviću Marjanu, da sem dobil posojilo v višini 150.000 evrov, trije moji kolegi pa so brez težav dobili tudi posojila tega gospodarja. Svetujem vam, da nikogar ne zavede, če želite dejansko zaprositi za posojilo za vaš projekt in katero koli drugo. To sporočilo objavljam, ker me je g. Tetičković Marjan dobro s tem posojilom. S prijateljem sem srečal ta pošten in velikodušen gospod, ki mi je dovolil, da si dobim to posojilo. Zato vam svetujem, da se obrnete na njega in vam bo zadovoljil vse storitve, ki jih boste vprašali.
Tukaj je njegov e-poštni naslov: [email protected]
E-pošta: [email protected]
Tetičković Marjan
hvala

Starejše novice