Na današnjem digitalnem ustanovnem kongresu je bila ustanovljena nova politična stranka Naša dežela. Ta je nastala na pobudo Aleksandre Pivec in njenih somišljenikov. Pivčeva je bila tudi izbrana za predsednico stranke.

Aleksandra Pivec nekdanja predsednica DeSUS in nekdanja kmetijska ministrica napoveduje »politiko povezovanja, dialoga, sodelovanja in višanja ravni politične kulture v Sloveniji«.

Prelomni trenutek za slovenski politični prostor

V izjavi po ustanovitvi nove politične stranke Naša dežela je Pivčeva dejala, da je današnji dan prelomni trenutek za slovenski politični prostor. 

»V slovenski politični prostor želimo vnesti novo, drugačno politiko, politiko povezovanja, politiko dialoga, politiko iskanja konstruktivnih rešitev za tiste izjemno težke izzive, v katerih se je naša država skupaj z drugimi državami sveta znašla v obdobju epidemije. Seveda, nas pa še težja kriza čaka takrat, ko bo to obdobje potrebno premagati in ga sanirati,« je dejala..

Potrebno več dialoga in strpnosti

Pivčeva dodaja, da je vesela, da so ob njej na tej poti številni tisti, ki so jo spremljali že na pretekli poti in vedo, da so želeli v vsem obdobju svoje prisotnosti v političnem prostoru delovati iskreno in pošteno.

Pivčeva pravi, da so prepričani, da slovenski politični prostor potrebuje veliko več dialoga, veliko več strpnosti, poslušanja in spoštovanja različnega mnenja.

»Vsem pa nam more biti skupno iskanje skupnih izzivov, postaviti si skupno strategijo in potem seveda na osnovi sklepanja kompromisov te cilje tudi dosegati,« je dejala.

Politika sredinskega prostora

»Naša politika bo politika sredinskega prostora, politika, ki bo združevala in pa povezovala, in predvsem iskala skupne rešitve za tiste izzive, ki si jih zastavljamo in s katerimi želimo v prihodnje govoriti z vsemi ostalimi strankami v slovenskem političnem prostoru,« še pravi Pivčeva.

Na današnjem ustanovnem kongresu so po besedah Pivčeve predstavili programska izhodišča, pripravili so izzive in tudi predloge rešitev za večino področij, za katere menijo, da so v Sloveniji izjemno pereča. 

»V ospredje postavljamo decentraliziran razvoj Slovenije, z vzpostavitvijo regionalnega regionalnega nivoja, z upoštevanjem vseh razlik in specifik, ki jih naše regije nosijo, njihovih priložnosti, in seveda tudi nivojem odločanja, ki bo te razlike, specifike in priložnosti tudi znal razumeti in jih pri razvojnih prizadevanjih udejanjati,« dodaja.

Pivčeva pravi, da je med izjemno perečimi tudi demografska politika, posebna pozornost podeželju in področjem, ki jih je imela kot kmetijska ministrica.

Ustanovni kongres so napovedali kot Gibanje Za ljudi, danes pa so novo stranko predstavili z imenom Naša dežela z grafično podobo v zeleni barvi.

Povabljenih 210 delegatov

Ustanovni kongres je potekal prek videokonference z neposrednim prenosom na spletu. Odločitve so sprejemali z glasovanjem delegatov na daljavo z 21 lokacij po državi pod vodstvom predsednika delovnega predsedstva Danila Burnača, ki je nekdanji direktor Mariborskega vodovoda, piše STA.

Na ustanovnem kongresu je bilo prisotnih 173 od skupno 210 povabljenih delegatov. Med videnimi so bili nekdanja podpredsednica DeSUS Anita Manfreda, nekdanji uradni govorec DeSUS Janez Ujčič, mariborski občinski svetnik Miha Recek in direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec, še piše STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice