Andrej Šiško in Matej Lesjak sta danes podala zaključna zagovora v sojenju, kjer jima tožilstvo učita ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve oziroma pomoči pri tem dejanju. Sodbo bo sodnica razglasila v petek.

V zaključni besedi je Andrej Šiško, ki je v priporu že od 12. septembra, obtožbe tožilstva označil za konstrukt brez kakršnekoli realne osnove. »Obtožbe so brez realnega dokaza, nesmiselne,« je poudaril Šiško, za katerega okrožni tožilec Tilen Ivič zahteva leto in štiri mesece zaporne kazni.

Vodja Štajerske varde je tožilcu očital, da zagovarja diktaturo oziroma despostvo, saj po njegovem nobeno ravnanje zoper oblast ni dovoljeno. »Torej tudi opozicija ni v skladu z zakonodajo,« si je razlagal Šiško.

Šiško: Tožilstvo mi ni nič dokazalo

Poudaril je, da ni pozival k nasilni spremembi ustave in ni ščuval k rušenju državne oblasti. »Pozival pa sem ljudi, naj se organizirajo, da bi naredili obrambne organizacije, ki bi varovale državo. Branile, ne napadale,« je dejal Šiško, ki je pojasnil, da sam družbenega omrežja Facebook ne uporablja. S profilom Andrej Šiško pa da upravljajo njegovi podporniki.

Šiško trdi, da mu tožilstvo ni uspelo oziroma niti ni poskusilo dokazati to, kar mu očita. Zase pravi, da ni niti pozival niti ščuval k oboroženemu uporu. Ob zaključku je še povedal, da se zavzema in da se bo vedno zavzemal za vladavino ljudstva, ki je v ustavi.

Samozavestno je zaključil, da kaj drugega kot oprostilna sodba, glede na videno na sodišču, sploh ni mogoče.

Lesjak: Kriv sem toliko, kot je kriv vsak snemalec

Soobtoženi Matej Lesjak je v zaključni besedi predstavil enajst točk, med katerimi je izpostavil, da ni kriv. Povedal je, da je zagotovil le medijsko podporo dogodku in da je kriv toliko, koliko je kriv vsak snemalec.

V petek bo sodnica Vanja Verdel Kokol razglasila sodbo. Tožilstvo za Šiška zahteva leto in štiri mesece zapora, za Lesjaka pa pogojno obsodbo osem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

Tožilec: Šiško se spreneveda

»Tožilstvo je prepričano, da je uspelo dokazati. V današnji zaključni besedi Andreja Šiška smo lahko slišali veliko sprenevedanja,« je po zaključni besedi obtožencev povedal okrožni državni tožilec Tilen Ivič.

»Hiter postopek je posledica tega, ker je bila preiskava zelo izčrpno opravljena. Zaslišanja so bila dolgotrajna. Zato je tudi na glavni obravnavi hitro steklo,« je pojasnil dokaj hiter razplet sojenja v primeru Štajerska varda.

Odvetnica Šiška: Če so to dokazi, nas je lahko strah

»Očitano kaznivo dejanje mu ni bilo dokazano oziroma niti se ne ve, na kak način naj bi se ga dokazovalo, niti na kakšen način naj bi ga storil,« je po sojenju povedala odvetnica Šiška Lucija Šikovec Ušaj.

Obregnila se je nad dejstvo, da je tožilstvo kot dokaz uporabljalo posnetke medijskih hiš, ki so poročale o dogodku.

»Če je poročanje medijev po dogodku za hudo kaznivo dejanje dokaz, potem nas je lahko vse strah v tej državi,« je izpostavila in dodala, da pričakuje oprostilno sodbo, v nasprotnem primeru pa sledi pritožba.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

krmača (nepreverjen)

za rušenje ustavnog poredka ne može manje od 20 godina težke robije, posle 10 godina tek mogučnost prošnje za pomilostitev, seveda če bo priden in prevzgojen !!

Starejše novice