Avstrijski kancler Sebastian Kurz je napovedal, da bodo s 14. aprilom omilili nekatere ukrepe, ki so jih sprejeli zaradi koronavirusa.

Pri severnih sosedih bodo s 14. aprilom dovolili obratovanje manjših trgovin, vrtnarij in trgovin z gradbenim materialom, od prvega maja bi začele delovati vse trgovine in frizerji, za hotele in gastronomijo pa bi se ponoven zagon pričel nekje v sredini meseca maja.

Omejitve gibanja bi veljale do konca meseca, prepoved prireditev pa še do konca junija, medtem ko bi šole bile zaprte do sredine maja. 

»Hiter in omejevalen odziv nam daje možnost, da hitreje pridemo ven iz te krize,« je poudaril Kurz in še opozoril, da bo to mogoče samo, če bo strogo upoštevanje ukrepov še naprej na takšni ravni kot je bilo doslej. Pred velikonočnimi prazniki je posvaril državljane, naj se izognejo osebnih stikov z drugimi in držijo razdaljo, piše STA.

Avstrijci obrnili trend

V Avstriji so sicer po uradnih podatkih do danes zjutraj potrdili 12.008 primerov okužb, umrlo pa je 220 ljudi. Od sobote dnevno ozdravi več ljudi, kot pa potrdijo novih primerov. Avstrija je tako ena izmed prvih evropskih držav, ki je napovedala omilitev ukrepov po veliki noči, takšno napoved pa so podali tudi na Danskem

Podobno tudi v Sloveniji?

Slovenski predsednik vlade Janez Janša je sicer ob včerajšnjem obisku UKC Ljubljana dejal, da se bo tudi v Sloveniji lahko še pred koncem maja ali koncem meseca aprila začelo življenje vračati v normalo.

»In sicer po tem, ko bo dovolj zaščitne opreme in ko se bomo navadili na pravilno uporabo zaščitne opreme in po tem, ko se bodo tudi službe, servisi, navadili obratovati v razmerah, ki postajajo nova normalnost in bo ta nova normalnost v državi trajala toliko časa, dokler ne bo novega učinkovitega cepiva ali učinkovitega zdravila za to bolezen,« je napovedal slovenski premier.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice