Bojana Beović, vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19, je predstavila aktualno stanje v zvezi s koronavirusom.

Vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19 Bojana Beović je predstavila epidemiološko sliko v Sloveniji in prognoze. Trenutno ne predstavljajo več težave samo uvoženi primeri, ampak tudi sekundarni, torej osebe, ki so se okužile od uvoženih, je pojasnila. 

»Vse več primerov je tudi neznanega izvora, to nas še posebej skrbi,« je dejala vodja strokovne skupine in poudarila, da so zadnje dnevne številke že alarm za epidemiološko službo.

V nadaljevanju je opisala preteklo obdobje epidemije v Sloveniji in Evropi, ko smo pri nas imeli mesec dni dolgo mirno obdobje, do ponovnega naraščanja novih primerov pa je prišlo v začetku junija

»Z vsemi silami smo uspeli omejiti prvi val, sedaj nam pa pojenja sapa. Preveč smo se sprostili, saj smo se naveličali stalnega govorjenja o epidemiji,« meni Beovićeva in opozarja, da je virus še prisoten in da so podatki o njegovem slabenju na trhlih temeljih. 

Najti normalen način življenja in hkrati preprečiti širjenje virusa

Strokovnjakinja je dejala, da smo identificirali problem meja, druženja, prenose med družinami in na delovnih mestih, v dijaških in samskih domovih.

»To so problematične točke, ki so generirale nove primere od tistega prvega, ki je bil uvožen,« je obrazložila.

Ob tem, kaj lahko storimo naprej, pa priporoča preproste načine, ki jih vsi že dobro vemo: distanca, maska, higiena rok. Pri tem pa je, po njenih besedah, zelo pomembna tudi zdravstvena služba pri prepoznavi in osamitvi primerov.

»Tukaj imamo problem, da je ta dejavnost kadrovsko podhranjena in bo to zelo oteženo, če bo prišlo do večjega pojavljanja novih primerov okužb,« opozarja Beovićeva. 

Pri tem izpostavlja še izkoriščanje sodobne tehnologije pri zaščiti našega zdravja in uporabo aplikacije za beleženje stikov, saj je po njenih besedah »nemogoče, da bi vsak posameznik znal povedati za vse svoje kontakte«. »Ta drugi val ne bo kar nastal, ampak bomo k temu, kako bo obsežen, pripomogli sami. Če primerno vedenje ponotranjimo, lahko preživimo prijetno poletje,« je povedala glede nastanka drugega vala. 

Beovićeva je vnovič opozorila, da bi nas ponovni skrajni ukrepi za omejevanje širjenja virusa pahnili v revščino, zato je treba ravnati samozaščitno.

Neznani viri okužb 

Glede novih ukrepov v Mariboru, kjer so se okužili zdravniki, je dejala, da je to stvar službe za preprečevanje bolnišničnih okužb v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer pravijo, da epidemiološka situacija ostaja nespremenjena, saj novih potrjenih primerov okužb ni. Več bo znano po drugem krogu testiranj.

Beovićeva sicer poudarja, da je pri torkovih okužbah povezava z mariborskimi primeri, tretjina pa je neznanih virov.

Je Balkan nova Italija?

Glede Hrvaške je Beovićeva dejala, da bo ukrepanje Slovenije odvisno od tega, koliko bo vnesenih primerov okužbe od tam. Priznava sicer, da imajo znotraj strokovne skupine glede tega deljena mnenja.

»Balkan predstavlja podobno situacijo, kot jo je pred tem Italija. Bojimo se, da bi bili z zaporo meje prepozni,« opozarja in dodaja, da se situacija na Hrvaškem dnevno spremlja in bodo temu primerno podajali predloge vladi. 

Uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam bi bila po njenem upravičena, saj so bili izpolnjeni kriteriji, a tokrat se je naredila izjema.

»To bi pomenilo, da k nam ne bi mogli priti hrvaški turisti. Če bi se stanje poslabševalo, bi bil naš predlog zapora te vrste, da slovenski državljani ne bi mogli brez karantene ob prihodu domov,« je dejala.

Slovenci smo bolj za obvezo 

Beovićeva meni, da so v Sloveniji, glede upoštevanja smernic, najbolj problematični gostinski lokali, pri tem pravi, da bi bilo treba nadzorovati nočno delovanje nekaterih lokalov, to pa je delo predvsem inšpekcijskih organov.

»Slovenska družba ni ravno za priporočila, ko so stvari obvezne, pa znamo dobro razumeti, da je to zares pomembno,« je še povedala. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice