Vlada in Magna Steyr naj bi pogodbo o finančni spodbudi države za investicijo v občini Hoče-Slivnica podpisali 17. oktobra, je za STA napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Kot smo že poročali, naj bi Magna gradbeno dovoljenje za lakirnico v Hočah pridobila že konec tega tedna, takoj za tem pa pričela z gradnjo ene najbolj pričakovanih investicij na Slovenskem.

Vlada se je sicer že marca odločila Magni Steyr dodeliti 18,61 milijona evrov finančne spodbude za investicijo v neposredni bližini mariborskega letališča. Naložba v izgradnjo lakirnice je sicer ocenjena na 146,4 milijona evrov in naj bi ustvarila 404 delovna mesta.

Končni cilj: Avtomobilski obrat, kot je v Gradcu

Kmalu za lakirnico naj bi sledila druga faza investicije, s katero bi Magna ustvarila še dodatnih 1500 delovnih mest, s čimer je tudi izpolnjen pogoj najmanj tisoč delovnih mest za dodelitev spodbude za strateško investicijo. Skupna vrednost prvih dveh faz naj bi presegla 450 milijonov evrov. 

Ob dobrih razmerah na trgu in zadostnih naročilih v Magni napovedujejo še dodatni dve fazi. Končni cilj bi tako bil vzpostavitev avtomobilskega obrata na območju poleg mariborskega letališče, ki bi dopolnjeval Magnino lokacijo v avstrijskem Gradcu.

Gradnja že v prihodnjih dneh?

Po napovedih naj bi bilo gradbeno dovoljenje izdano do konca tega tedna. Po besedah zanesljivega vira blizu delovne skupine, ki dela na projektu gradnje Magnine tovarne, pa bo Magna takoj naslednji dan po izdaji gradbenega dovoljenja pričela z gradnjo lakirnice Magna Nucleus.

To pomeni, da bomo lahko že v tem mesecu, in ne šele prihodnje leto, kot so sprva napovedovali, priča nastajanju ene največjih investicij v Sloveniji. Na lokaciji, kjer bo Magna gradila tovarno, že dva tedna potekajo arheološka izkopavanja, sečnja Rogoškega gozda pa je že zaključena.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice