Letališče Edvarda Rusjana Maribor bi v četrtek moralo dobiti novega upravljavca, a ostaja vprašanje ali bo družba DRI do takrat uspela pridobiti obratovalno dovoljenje. Čast zadnjega leta pod Aerodromom Maribor bo pripadla Izraelcem.

Mariborsko letališče bo zadnjič pod upravljanjem Aerodroma Maribor obratovalo to sredo. V četrtek bi upravljanje morala prevzeti državna družba DRI upravljanje investicij, a je ta šele dva tedna pred iztekom roka zaprosila za obratovalno dovoljenje, ki ga še vedno čaka.

V kolikor DRI do četrtka ne bo uspelo pridobiti obratovalnega dovoljenja, bo mariborsko letališče vsaj nekaj časa zaprto.

Po neuradnih informacijah STA naj bi vseeno obstajala precejšnja verjetnost, da letališče ne bo ostalo zaprto. V najslabšem primeru naj bi bilo letališče zaprto kak teden ali dva.

Stala bi lahko tudi helikopterska pomoč

Tako se lahko zgodi, da bo 18. julija letališče v Mariboru zaprto. Kaj bo to pomenilo, še ni povsem znano, bržčas pa bi zaradi neobratovanja Evropska komisija sprožila postopek proti Sloveniji. Pred leti je namreč Evropska unija sofinancirala 19-milijonski projekt prenove letališke infrastrukture na mariborskem letališču, zaradi česar je država zavezana v obratovanju vzdrževati letališče vsaj do novembra 2021. Državi grozi, da bi v primeru neobratovanja letališča vračala vse do deset milijonov evrov evropskih sredstev.

V primeru, da bi bilo letališče od četrtka naprej zaprto, ne bi mogla delovati niti helikopterska nujna medicinska pomoč za vzhodno Slovenijo.

Koliko bo stalo upravljanje?

S prenosom upravljanja na družbo DRI bo stroške nase prevzela država. Po ocenah ministrstva naj bi v letošnjem letu ti stroški znašali 300.000 evrov, v naslednjem letu pa 700.000 evrov. Gre za optimistične napovedi, saj je trenutno vzdrževanje Aerodroma Maribor stalo več kot 100.000 evrov na mesec.

Pri vzdrževanju gre predvsem za zagotavljanje ustrezno pripravljenih vzletno-pristajalnih stez, urejanja okolice in skrb za letališko infrastrukturo. 

»Čast« bo pripadla Izraelcem

Menjava upravljavca mariborskega letališča prihaja ob najbolj nepravem času za to letališče. V zadnjih letih je največji promet letališče zaslužilo poleti, predvsem po zaslugi nogometnih ekip. Prav vijoličasti so minuli teden odleteli z mariborskega letališča na Islandijo, v domovino pa so se z mariborskega letališče vrnili tudi nogometaši ruskega Urala.

»Čast« zadnjega leta na mariborskem letališču pod okriljem Aerodroma Maribor bo pripadla izraelski nogometni ekipi Maccabi Haifa, ki bo v Slovenijo prispela v torek.

Izraelci so se želeli v domovino vrniti v noči z 18. na 19. julija, a jim v Mariboru leta niso mogli potrditi. Tako bodo nogometaši Maccabija Haife nazaj leteli z letališča v Gradcu.

Kot smo poročali prejšnji teden, zanimanje za sodelovanje z mariborskim letališčem izkazujejo prav v Gradcu. Tam so za Mariborinfo potrdili, da je bilo njihovo vodstvo že v preteklosti v stiku z ljudmi z mariborskega letališča in da so o trenutni situaciji dobro obveščeni. »Tudi z novim upravljavcem letališča se bomo povezali z namenom pogovorov o morebitnem sodelovanju,« je za Mariborinfo povedala predstavnica za medije Doris Poelt.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice