Foto: BoBo
V medijih se za mesto generalne sekretarke vlade neuradno pojavlja ime Mariborčanke, ki je nedavno postala poslanka Gibanja Svoboda. A se pri tem pojavljajo nekatere pravne zagate.

Gre za Barbaro Kolenko Helbl, poslanko Gibanja Svoboda, ki je kandidirala v volilnem okraju Maribor 5, poroča portal N1.

Kolenko Helbl je sicer odvetnica, ki je leta 2012 v Ljubljani odprla odvetniško pisarno ter jo ob selitvi prenesla v Maribor. Pri tem se ukvarja predvsem s področjem gospodarskega, delovnega in pogodbenega prava.

A se pri tem pojavlja vprašanje, ali bo pri tem morala odstopiti kot poslanka. V zakonodaji so namreč navedene le tri funkcije, ki jih poslanci lahko opravljajo, ne da bi morali odstopiti, in sicer premierska, ministrska ter državno sekretarska. Pri tem pa funkcija generalnega sekretarja ni navedena.

Gibanje Svoboda že ima plan B

Portal N1 poroča, da v primeru, če poslanec odstopi prej kot v šestih mesecih po potrditvi mandata, njegovega mesta ne zasede kandidat z iste liste, temveč so potrebne nadomestne volitve. V državni zbor bi tako lahko bil izvoljen tudi kandidat katere druge stranke.

A se pri tem pravna mnenja krešejo. Med tem, ko nekateri pravniki zatrjujejo, da Kolenko Helbl z mesta poslanke ni treba odstopiti, pa drugi trdijo, da s funkcije mora odstopiti. 

Če bo prišlo do zadnjega tolmačenja, pa naj bi v Gibanju Svobode posegli po planu, v katerem bodo počakali do pretečenega šestmesečnega roka za nujno izpeljavo nadomestnih volitev. V vmesnem času bi naj po poročanju že omenjenega medija postala državna sekretarka, nato pa bi naj zasedla mesto generalne sekretarke vlade.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice