Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodelovala tudi namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager, ki je predstavila aktualno epidemiološko stanje v državi.

Po besedah Nuške Čakš Jager beležijo porast primerov covid-19 po celi Evropi. Incidenca v Sloveniji je zrasla na 68,4. Povečuje se število primerov med zdravstvenimi delavci in v domovih za starejše občane.
 

»V septembru opažamo, da imamo veliko okuženih med zdravstvenimi delavci in sodelavci,« pravi Čakš Jagerjeva.

Napovedovati, kaj nas čaka v naslednjih dneh, tednih, mesecih je po besedah Čakš Jagerjeve težko oziroma sloni na tem, kako se bomo obnašali in spoštovali ukrepe

VIR: NIJZ

Nadzor nad zasebnimi druženji?

Največjo rast primerov zaznavajo v starostni skupini 45-54 let. Ker se okužbe širijo predvsem zaradi zasebnih druženj, kot so zabave in rojstni dnevi in drugih večjih dogodkov, bi očitno lahko prišlo do nadzorovanja le teh. 

Vladni govorec Jelko Kacin na današnji tiskovni konferenci na vprašanje, ali bodo pristojni inšpekcijski organi nadzorovali tudi zasebna druženja, ni dal konkretnega odgovora. Dejal je, da bo javnost seznanjena s tem, ko bo čistopis petega svežnja protikoronskih ukrepov.

»Ko bomo predstavili čistopis petega svežnja protikoronskih ukrepov, vam bomo odgovorili tudi na to vprašanje. Vsekakor želimo zagotoviti pravno podlago, da bi se prevelika druženja omejila tudi na zasebnih zemljiščih in da bi bil tudi omogočen dostop oziroma nadzor nad spoštovanjem take odločitve.«

Kacin dodaja, da se ne povečujejo policijska pooblastila, ampak, da gre za različne inšpekcijske organe ter, da si ne smemo privoščiti takih sivih lis, če se želi zamejiti virus. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice