Člani Ekonomsko-socialnega sveta bodo danes med drugim obravnavali zakonski predlog Levice, ki bi, z nekaterimi izjemami, določil, da morajo biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte.

Vlada je ob začetku epidemije z odlokom ob nedeljah zaprla trgovine, te pa kljub preklicu epidemije in sproščanju ukrepov ostajajo zaprte. Levica je nato s predlogom sprememb zakona o trgovini parlamentu dala možnost, da takšno stanje obdrži.

Kot izjeme bi lahko bile v nedeljo še naprej odprte prodajalne, ki ne merijo več kot 200 kvadratnih metrov in se nahajajo na območju bencinskih servisov, letališč, železniških in avtobusnih postaj ter bolnišnic.

Trgovinska zbornica pozvala k odpravi odloka in zagrozila z ustavno presojo

Poslanci so v prvi obravnavi predlogu prižgali zeleno luč, vendar pa je bilo slišati pozive, da mora takšen predlog najprej pred socialne partnerje, kjer pa ni pričakovati zbližanja stališč med delodajalsko in sindikalno stranjo, piše STA.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je v pismu premierju Janezu Janši v četrtek zapisal, da so prejeli predlog Trgovinske zbornice Slovenije k podpisu dogovora o vodenju socialnega dialoga v dejavnosti, ki pa zanje ni sprejemljiv, »saj nakazuje na to, da se na področju obratovalnega časa ne naredi nobena sprememba, temveč predlaga, da bi se o tem vprašanju pogovarjali šele po šestih mesecih«.

Zbornica medtem ne izključuje možnosti možnost ustavne presoje novele zakona o trgovini, če bo sprejeta v obliki, kot predlaga Levica. Vlado pa so v sporočilu za javnost pozvali, da nemudoma prekliče odlok o zaprtju trgovin ob nedeljah, saj naj bi slednje škodljivo vplivalo na poslovanje trgovcev in posledično na ohranjanje delovnih mest. 

Socialni partnerji bodo danes govorili tudi o delu glede socialnega sporazuma ter načrtovanih aktivnostih ministrstva za zdravje, še piše STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice