Po napovedih notranjega ministra Aleša Hojsa bo državnemu zboru predlagal aktivacijo 37.a člena o obrambi, ki vojski podeljuje izredna pooblastila.

Notranji minister Aleš Hojs je sicer že napovedal, da je v pripravi prepoved zbiranja na javnih krajih, ki bo najverjetneje dokončno stopila v veljavo s petkom ob polnoči, ampak morajo do takrat še doreči nekatere podrobnosti, piše STA. Predvidene so tudi globe v višini med 70 in 400 evrov.

Vojska v sodelovanju s policijo v omejevanje gibanja

Ob zaostrovanju ukrepov pa bo Hojs predlagal tudi podelitev izrednih pooblastil Slovenski vojski z aktivacijo posebnega člena v zakonu o obrambi.

Kot določa 37.a člen zakona o obrambi, lahko vojska tako izvaja skupaj s policijo naslednja pooblastila: opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje oseb in sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic. Za sprejetje tovrstnega člena je sicer potrebna dvotretjinska večina glasov, državni zbor pa tudi določi rok, v katerem lahko pripadniki Slovenske vojske izvajajo navedena pooblastila, ampak ta ne sme trajati več kot tri mesece. Obdobje se sicer lahko potem ponovno podaljša.

Vojsko so pri pomoči v boju zoper epidemijo koronavirusa vključili že v nekaterih drugih državah, v Srbiji, Franciji, Italiji, Španiji, v ZDA pa so aktivirali pripadnike Nacionalne garde. Medtem so v Veliki Britaniji napovedali podvojitev števila pripadnikov vojske, da bi ustvarili 20 tisoč glavo podporo policiji. 

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Jahačkov Tonček (nepreverjen)

To je predpriprava na izredne razmere,ki jih majo v planu izpeljat "osvoboditelji" in "križoljubci"!

Tinček Kulak (nepreverjen)

Oh kako lepo bi bilo videti slovensko vojsko na meji
policaji pa bi zopet lahko skrbeli za varnost znotraj države

In reply to by Jahačkov Tonček (nepreverjen)

Darja (nepreverjen)

Ubogi v duhu, saj ne vedo kaj govorijo?

In reply to by Jahačkov Tonček (nepreverjen)

Starejše novice