Delničarji Perutnine Ptuj bodo na skupščini družbe 29. avgusta odločali o iztisnitvi preostalih malih delničarjev. 6,5 milijona evrov lanskega dobička bo za zdaj ostalo nerazporejenega.

Na skupščini bo ukrajinski holding MHP dokončno iztisnil preostale male delničarje, ki se na nedavno prevzemno ponudbo niso odzvali. Preostalim malim delničarjem naj bi izplačali denarno odpravnino v višini 22,34 evra za delnico, kolikor je znašala tudi ponujena cena v prevzemni ponudbi.

V Perutnini Ptuj so v obrazložitvi predloga sklepa zapisali: »V skladu s 384. členom Zakona o gospodarskih družbah ima glavni delničar pravico zahtevati, da skupščina družbe odloči o prenosu delnic manjšinskih delničarjev za plačilo primerne denarne odpravnine. Glavni delničar je omenjeno zahtevo podal 26. julija 2019.« Dodali so, da je primernost višine denarne odpravnine pregledala revizijska hiša Constantia Plus.

Vodstvo ptujske družbe z Enverjem Šišićem na čelu je predlagalo, da 8,4 milijona evrov bilančnega dobička iz konca preteklega leta, od tega tudi 6,5 milijona evrov lanskega, ostane nerazporejenega.

Glavni delničar Perutnine Ptuj je ukrajinski holding MHP oz. njegova ciprska družba Hemiak Investments Limited. Po podatkih Perutnine Ptuj je glavni delničar lastnik 10.626.118 delnic z oznako PPTG oziroma 99,2 odstotka osnovnega kapitala družbe, družba Perutnina Ptuj pa je lastnica 200.488 lastnih delnic.

Slovenska tiskovna agencija (STA) poroča, da je MHP oz. njegova ciprska družba prevzem ptujske skupine zaključil sredi februarja, ko je poslu zeleno luč prižgala Agencija za varstvo konkurence: »Za večinski delež je takrat skupini Sij odštel 176,30 milijona evrov, po objavljeni prevzemni ponudbi pa so maja prišli še do 6,68 odstotka delnic, kar jih je stalo dodatnih 20 milijonov evrov.« Ponudbo za odkup je takrat sprejelo 449 malih delničarjev, med njimi je bila največja državna Kapitalska družba.

Novi ukrajinski lastniki Perutnine Ptuj zainteresirani javnosti napovedanega celovitega načrta posodobitve še niso razkrili, dodaja STA: »Predstavnikom Perutninarske zadruge Ptuj so zagotovili, da bodo vlaganja za povečanje proizvodnje potekala v okviru obstoječega poslovnega modela in z nadaljnjim sodelovanjem, želeli pa bi tudi dodatne rejce. Ob tem želi novo vodstvo Perutnine Ptuj skupaj z rejci v prihodnjih letih obnoviti okoli 50.000 kvadratnih metrov in vzpostaviti dodatnih 25.000 kvadratnih metrov vzrejnih površin.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice