Vodstvo Cimosa je že pripravilo program presežnih delavcev, ki so ga napovedali ob načrtovanem zaprtju tovarne v Mariboru. Na seznamu je 130 ljudi.

Tovarna in livarna avtomobilskih delov Cimos v Mariboru je svojo proizvodnjo ustavila že v prvi polovici septembra. Kot je vodstvo navedlo takrat, naj bi bil razlog za zaprtje težave, ki so povezane z zaustavljanjem gospodarstva zaradi koronavirusa, in nasploh problematično stanje v avtomobilski industriji.

Dokončno zaprtje tovarne v Mariboru je predvideno do konca letošnjega leta, prav iz tega razloga pa je vodstvo Cimosa že pripravilo program presežnih delavcev, ki so ga posredovali zavodu za zaposlovanje. Odpovedi bi naj delavci prejeli predvidoma sredi decembra.

Sindikat in svet delavcev sta program že potrdila za vse delavce Cimosa. Sprejet je bil dogovor, da bo v Mariboru dobilo odpoved 130 delavcev, ki dobijo odpravnine, izplačan sorazmerni regres in preostanek dopusta.

30 delavcem je bilo ponujeno delo v vuzeniškem obratu

Sindikat je po napovedi zaprtja mariborskega obrata dosegel, da bi se tamkajšnji delavci lahko sami odločali, ali bodo sprejeli novo pogodbo in z njo napotitev na delo v obrat v Vuzenici, ali pa bodo delo zavrnili in prejeli ustrezno odpravnino.

Tako je bilo 30 delavcem tudi ponujeno delo v Vuzenici. »Vendar so se delavci v Mariboru odločili, da ne želijo delati ne v Vuzenici ne v Senožečah,« v pogovoru za Mariborinfo pove Martin Dular, sekretar štajerskega sindikata Skei.

V Senožečah naj bi prišlo do odpuščanja sedmih delavcev

V javnosti so se pojavljale tudi navedbe, da naj bi prišlo do odpuščanj tudi v Cimosovem obratu v Senožečah. Četudi se je sprva namigovalo, da naj bi v senožeškem obratu odpoved prejelo okoli 50 delavcev, pa Dular potrjuje, da je tam predvideno odpuščanje sedmih delavcev

»Želim poudariti, da smo tako kot sindikat in zaposleni delavci zelo razočarani nad lažmi Cimosa kot celote, saj je bilo vedno poudarjeno, da so mariborski delavci najboljši in da se ta obrat ne bo zapiral. Veliko je bilo odrekanja zaradi plač in slabih pogojev. V sindikatu Skei smo vložili vse napore pri reševanju podjetja, vendar odloča lastnik,« je še oster Dular.

Za odgovore smo se obrnili tudi na upravo Cimosa, kjer pa teh še nismo prejeli.

Komentarji (1)

Petra Ažman (ni preverjeno)

Prijeten znan glasbenik

Starejše novice