Medtem ko so v Ocean Orchids že odpremili kar 300 orhidej, ki bodo ob veliki noči krasile baziliko svetega Petra v Vatikanu, pa na dovoljenja za gradnjo logističnega centra, ki ga bodo postavili v sodelovanju z Ikeo, v prekmurskem podjetju še čakajo.

Podjetje, ki zaposluje 35 ljudi, letno pridela približno dva milijona orhidej, od tega jih dobrih 75 odstotkov izvozijo. Lani jih je prizadela toča, ki je za nekaj časa zaustavila proizvodnjo in jim pobrala od 30 do 40 odstotkov prihodkov. Podjetje je tako lani imelo 6,2 milijona evrov prihodkov, kar je dva milijona manj kot leto prej. 

Gradnja logističnega centra, ki ga želijo postaviti v sodelovanju s švedskim gigantom Ikea, pa se še vedno ni začela. Težave jim povzroča dolgotrajno pridobivanje gradbenega dovoljenja oziroma okoljevarstvenega soglasja, saj je rastlinjak po zakonih obravnavan kot stavba. 

»Pri pridobivanju gradbenega dovoljenja smo na istem kot Magna, vendar se pri nas pogovarjamo o delu objekta, kjer rastejo rastline, o primarni kmetijski proizvodnji. Tla niso stavbna, ampak so kmetijska,« pravi soustanovitelj in direktor podjetja Ocean Orchids Roman Ferenčak.  

Večmilijonski posel visi na nitki

Na dovoljenja čakajo že od lanskega februarja, čeprav imajo sami že vse pripravljeno in bi lahko začeli z deli. Okoljevarstveno soglasje so sicer pridobili, zdaj morajo pridobiti še okoljevarstveno dovoljenje, da bi potem dobili pravnomočnost za gradbeno dovoljenje. 

Po najbolj optimističnih napovednih bi z gradnjo logističnega centra začeli v začetku julija, investicija pa bi se zaključila konec leta. Z novo investicijo bo površina podjetja enkrat večja in bo znašala osem hektarjev. 

Pogovori z Ikeo sicer potekajo že štiri leta, dogovor pa so sklenili predvsem zaradi ugodne lege Prekmurje. 

»V logistični center se bo stekala naša lokalna proizvodnja, sem se bodo pripeljali tudi produkti tujih proizvajalcev, hkrati pa se odpirajo možnosti za lokalne proizvajalce. Mi bi produkte komensionirali in jih prodali naprej v Ikeo,« pojasni Ferenčak in doda, da bi zalagali približno 75 trgovin. 

Investicija v nov logistični center je težka deset milijonov evrov, dva milijona evrov so dobili s strani državne subvencije, prinesla pa bi štirideset novih zaposlitev. »Mislim, da gre za zelo pomemben projekt za Prekmurje, za Slovenijo, na katerem intenzivno delamo že tri leta, vložili smo že približno 400 tisoč evrov,« pravi Ferenčak in dodaja, da zaradi dolgotrajnosti postopkov pri pridobivanju vseh dovoljenj posel z Ikeo, vreden 35 milijonov evrov, visi na nitki.

Slovenske orhideje v baziliki svetega Petra

Iz dobrovniškega podjetja so v ponedeljek na pot v Vatikan pospremili 160 kaskadnih ter 140 dvostebelnih orhidej v beli barvi, ki bodo ob veliki noči, največjem krščanskem prazniku, krasile oltarni del bazilike sveta Petra. Tomaž Jevšnik, soustanovitelj in tehnični direktor podjetja poudarja, da so njihove orhideje namenjene temu, da ljudje uživajo v njihovi lepoti. Cvetlični aranžma bosta postavila slovenska strokovnjaka za floristiko in hortikulturo, Sabina Šegula in Peter Ribič.

Odziv veleposlanika v Vatikanu Tomaža Kunstlja

Tomaž Kunstelj slovenski veleposlanik v Vatikanu pravi, da se na veleposlaništvu poleg diplomatskih odnosov trudijo krepiti tudi sodelovanje na praktičnih področjih življenja, saj se je izkazalo, da v Vatikanu takšno sodelovanje potrebujejo in da imamo v Sloveniji strokovnjake ter podjetja, ki jih to zanima. 

“Sodelovanje slovenskih podjetij z Vatikanom nikakor ne more imeti enake teže kot gospodarsko sodelovanje naše države z največjimi trgovinskimi partnericami. Je pa po drugi strani tukaj veliko simbolike ter prepoznavnosti, saj si posnetke najpomembnejših liturgičnih slovesnosti za božič in za veliko noč ogleda skoraj milijarda in pol ljudi po vsem svetu.” 

Kunstelj še dodaja, da možnosti sodelovanja slovenskih podjetij z Vatikanom so, a so vezane na posebne priložnosti in specifične niše, zato bi težko govorili o obsežnem podjetniškem sodelovanju. 

Članek je nastal v sodelovanju s časopisom Delo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice